woensdag 20 juni 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De Marokkaanse basiself tegen Iran:

Rij 1 (vlnr.): N. Amrabat (°Nederland), Belhanda (°Frankrijk), Saïss (°Frankrijk), El Kaabi (°Marokko), Benatia (°Frankrijk).

Rij 2 (vlnr.): Harit (°Frankrijk), Ziyech (°Nederland), Hakimi (°Spanje), Boussoufa (°Nederland), El Ahmadi (°Marokko). AP

Groep B

DRIEKWART MAROKKAANSE SELECTIE IS GEBOREN IN EUROPA

Het WK van de dubbele nationaliteiten

Met z’n 82 zijn ze, de spelers op dit WK die niet voor hun geboorteland spelen. Om en bij de tien procent dus van alle WK-gangers verdedigt de kleuren van zijn tweede vaderland. Marokko spant daarbij de kroon, de Atlasleeuwen bekampen vanmiddag Portugal met 17 van de 23 spelers in de selectie die niet in Marokko geboren werden. Om tot de huidige selectie te komen ging er een lang en moeizaam proces aan vooraf.

Afgaande op de soms exotische klinkende namen in de selectie van de Rode Duivels zou je anders vermoeden, maar geen enkele Belg op dit wereldkampioenschap werd buiten België geboren. Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Romelu Lukaku en Adnan Januzaj om er maar enkele te noemen, allemaal zagen ze het levenslicht op Belgische bodem.

Dan is het bij Marokko wel even anders. Mbark Boussoufa is geboren in Amsterdam, Mehdi Carcela in Luik, … Vroeger werden die jongens in Marokko wel eens “valse Marokkanen” genoemd omdat ze zogezegd niet met hart en ziel voor hun vaderland speelden. Maar de Leeuwen van de Atlas hebben zich verzoend met hun nieuwe identiteit. Slechts zes spelers uit de huidige selectie zijn in het Noord-Afrikaanse land geboren.

Zo’n “Europese” selectie maken is nochtans niet zo evident. In de nationale ploeg klikte het zelden tussen de Europese en lokale Marokkanen. In 2008 zei tweevoudig international Youssef El Akchaoui: “Er zijn twee clans. Lokale spelers zoeken altijd moeilijke oplossingen, de Europese Marokkanen doen niet zulke gekke dingen. Het eerste wat wij leren, is simpel spelen.”

Marokko heeft liefst 2,3 miljoen landgenoten die niet op het eigen grondgebied wonen. Zo las voormalig bondscoach Abdellah Blinda begin jaren ‘90 over een Franse jeugdinternational met Marokkaanse roots. Mustapha Hadji was zijn naam. Blinda riep hem op en in 1994 en 1998 deden de Noord-Afrikanen mee aan het WK. Hadji werd verkozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar en werd een legende. Nu is hij assistent-bondscoach.

Uitgejouwde Fellaini

Hadji was één van de eerste stappen in een moeilijke evenwichtsoefening. Steeds meer Europese Marokkanen werden geïntegreerd, maar na een mislukking kregen de ‘Europeanen’ weleens de schuld. Maar als er dan eentje voor een andere nationale ploeg durfde te kiezen, werd hij soms ook uitgespuwd. Vraag maar aan Marouane Fellaini, die ooit werd uitgejouwd toen hij met België tegen Marokko speelde.

Het draagvlak voor Europese Marokkanen werd groter toen meer mensen in Noord-Afrika via tv en internet de Europese competities konden volgen en zagen dat efficiënt voetbal vaak meer opleverde dan frivool spel. De ‘valse Marokkanen’ kregen steeds meer respect. In zijn recente WK-kwalificatiegroep slikte Marokko zelfs geen enkel tegendoelpunt. Benieuwd of de ‘valse’ Marokkanen zich tegen Cristiano Ronaldo en co wel kunnen herstellen na de uitschuiver tegen Iran. (jug/pivan)

49 WK-spelers in Frankrijk geboren

Marokko mag dan wel met de meeste ‘buitenlanders’ aantreden op dit WK, bij Frankrijk geldt net het omgekeerde. Niet minder dan 28 in Frankrijk geboren spelers komen op dit tornooi voor een ander land dan hun geboorteland uit. De bekendste naam tussen die 28 is wellicht die van de Argentijnse aanvaller Gonzalo Higuain, die in Brest het levenslicht zag.

Tel bij die 28 spelers de 21 in Frankrijk geboren spelers in de Franse WK-selectie en je komt in totaal op 49 ‘Franse’ spelers in Rusland. Met dat aantal zou Frankrijk twee volledige selecties kunnen afvaardigen op dit WK. ‘Les Bleus’ tellen in hun 23-koppige selectie overigens ook heel wat spelers met buitenlandse roots. Liefst veertien van hen hebben hun wortels in Afrika liggen, al zijn Samuel Umtiti (Kameroen) en Steve Mandanda (DR Congo) de enige twee in de selectie die in het Afrikaanse continent geboren werden. (pivan)

FRANKRIJKSamuel UmtitiKameroen
Steve MandandaDR Congo
AUSTRALIËMilos DegenekKroatië
Daniel ArzaniIran
JAPANGotoku SakaiVS
RUSLANDMario FernandesBrazilië
ENGELANDRaheem SterlingJamaica
URUGUAYFernando MusleraArgentinië
KROATIEDejan LovrenBosnië
Vedran CorlukaBosnië
Mateo KovacicOostenrijk
Ivan RakiticZwitserland
PORTUGALAnthony LopesFrankrijk
Raphael GuerreiroFrankrijk
Adrien SilvaFrankrijk
CédricDuitsland
PepeBrazilië
William CarvalhoAngola
Gelson MartinsKaapverdië
TUNESIËSyam Ben YoussefFrankrijk
Yohan BenalousaneFrankrijk
Saif-Eddini KhaouiFrankrijk
Anice BadriFrankrijk
Wahbi KhazriFrankrijk
Dylan BronnFrankrijk
Ellyes SkhiriFrankrijk
Mouez HassenFrankrijk
Naim Sliti Frankrijk
DENEMARKENPione SistoOeganda
COSTA RICAOscar DuarteArgentinië
POLENThiago CionekBrazilië
IJSLANDFrederik SchramDenemarken
Karl ArnasonZweden
NIGERIAWilliam EkongNederland
Tyronne EbhuehiNederland
Bryan IdowuRusland
Leon BalogunDuitsland
ZWITSERLANDValon Behrami Kosovo
Xherdan ShaqiriKosovo
Johan DjourouIvoorkust
Gelson FernandesKaapverdië
Blerim DzemailliMacedonië
Yvon MvogoKameroen
Breel EmboloKameroen
Francois MoubandjeKameroen
SENEGALAbdoulaye DialloFrankrijk
Kalidou KoulibalyFrankrijk
Salif SanéFrankrijk
Moussa SowFrankrijk
Alfred N’DiayeFrankrijk
M’Baye NiangFrankrijk
Lamine GassamaFrankrijk
Youssou Sabaly Frankrijk
Keita Baldé Spanje
IRANSaman Ghoddos Zweden
SPANJEDiego CostaBrazilië
RodrigoBrazilië
Thiago AlcantaraItalië
SERVIËA. Prijovic Zwitserland
Milos Veljkovic Zwitserland
Milan RodricBosnië
Luka JovicBosnië
S. Milinkovic-SavicSpanje
EGYPTESam MorsyEngeland
ARGENTINIËGonzalo HiguainFrankrijk

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws