Vlucht uit spaarboekjes brengt schatkist honderden miljoenen euro’s op

© Shutterstock

De opbrengst van de roerende voorheffing is in het ­eerste kwartaal van dit jaar met 45 procent gestegen tot bijna 1,2 miljard euro. Dat is te danken aan de rentestijging en aan de ­toenemende populariteit van ­termijnrekeningen en obligaties, schrijft De Tijd vrijdag.

mtm
Bron: BELGA

De stijging van de rente maakt het voor de overheid duurder om leningen te herfinancieren, maar heeft dus niet alleen negatieve ­gevolgen voor de schatkist. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar namen de inkomsten uit ­roerende voorheffing toe met 362 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale ­overheidsdienst Financiën.

Wie dividenden ontvangt of ­rente opstrijkt uit obligaties of ­termijnrekeningen, betaalt daarop 30 procent belastingen. De roerende voorheffing op dividenden bracht de eerste drie maanden van dit jaar 25 procent meer op dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de overige roerende inkomsten was er een nog veel forsere stijging van 81 procent. Het gaat dan vooral om de rente op vastrentende producten, zoals termijnrekeningen of obligaties.

30 miljard

Er zijn twee redenen waarom spaarders en beleggers zoveel meer voorheffing betalen op de opbrengst van dergelijke be­leggingen. Ten eerste hebben de rente­verhogingen van de Europese ­Centrale Bank de rendementen ­gevoelig doen stijgen. Gemiddeld bracht een termijnrekening met een looptijd van hoogstens één jaar in februari 3,43 procent op, ­tegenover 2,26 procent in februari vorig jaar, blijkt uit data van de ­Nationale Bank.

De tweede, misschien nog ­belangrijkere reden, is dat de gezinnen tientallen miljarden euro’s van fiscaal vriendelijke naar zwaarder belaste spaar- en beleggingsproducten hebben verhuisd, omdat termijnrekeningen en obligaties een hoger rendement bieden dan spaar- en zichtrekeningen.

De spaarboekjes - waarvan de rente tot 1.020 euro is vrijgesteld van roerende voorheffing - zagen tussen februari 2023 en februari 2024 zo’n 30 miljard euro wegvloeien. De tegoeden op de zicht­rekeningen - waarop de meeste banken geen rente geven, waardoor geen voorheffing verschuldigd is - namen in dezelfde periode af met 22 miljard euro.

Staatsbons

Tegelijk parkeerden de gezinnen 35 miljard euro extra op termijnrekeningen en kochten ze ­vorig jaar voor een recordbedrag van 33 miljard euro obligaties, waar­onder staatsbons. En de opbrengsten op die producten zijn vanaf de eerste euro onderworpen aan 30 procent voorheffing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen