© Lisa Van Damme

“Ambulancediensten worden strikt gecontroleerd”

De verschillende ambulancediensten voor dringend ziekenvervoer worden strikt gecontroleerd. Niet alleen door de arbeidsinspectie, ook door de Federaal Gezondheidsinspecteur. “De ambulances worden jaarlijks gecontroleerd.”

sare, grvr

LEES OOK. Arbeidsinspectie valt binnen bij Antwerps ambulancebedrijf: “Sommige ambulanciers werken tot 96 uur aan één stuk”

De controle van de arbeidsinspectie bij Ambuce Rescue Team (ART) vorige week vrijdag in Wijnegem en Borgerhout deed gisteren heel wat stof opwaaien. De inval kwam er na klachten van personeel over de hoge werkdruk. Zowel de zaakvoerder van ART, dokter Jan Christiaen, als een van zijn ex-werknemers geven aan dat de opeenvolging van shifts ook een gevolg van ‘zelfroostering’ kan zijn. “Normaal werken ze de ene week twee shifts van 24 uur en de volgende week drie van die shifts”, zegt ambulancier Jan Van den Broeck, jarenlang verantwoordelijke bij ART, toen nog Falck Ambuce. “Sommigen wisselen hun shifts echter zodat ze een langere periode thuis kunnen zijn, wat zorgt voor die opeenvolging van lange dagen. De shifts van twee weken worden dan in één week ‘gepropt’.” Het zal aan de arbeidsinspectie zijn om uit te zoeken of en wat er misliep bij ART.

Controle en overleg

Federaal Gezondheidsinspecteur dokter Winne Haenen benadrukt dat ambulancediensten ook strikt gecontroleerd worden op andere vlakken. Haar diensten zijn bevoegd voor de controle op het dringend ziekenvervoer van de 112-centrale. Als er ergens een standplaats vrijkomt, kunnen bestaande of nieuwe ambulancediensten zich kandidaat stellen. “Wij doen dan onderzoek naar de verschillende kandidaten, waarna een onafhankelijke commissie beslist op basis van objectieve criteria en haar oordeel doorgeeft aan de minister”, zegt Haenen. “Er wordt gecontroleerd of de ambulanciers geschoold zijn en of de inrichting van de ziekenwagens volgens de normen is.” De ambulanciers moeten op hun beurt elke vijf jaar opnieuw hun proeven doen.

Er wordt ook onderzoek gedaan bij de ziekenhuizen over hoe patiënten daar ‘afgeleverd’ worden. “Jaarlijks worden de ambulances gecontroleerd”, aldus Haenen. “En er is geregeld overleg met de verschillende diensten.”

Wie zelf een ambulancedienst wil opstarten, kan dat trouwens niet zomaar. Als er geen vrije standplaats is, wordt eerst bekeken hoe het zit met de aanrijtijden. Liggen die laag genoeg, dan is er geen reden om extra ambulances in te zetten in een regio.