zaterdag 17 november 2018 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tegen Club Brugge had de kunstgrasmat op sommige plaatsen een vreemde bruine kleur. Jg

STVV

Wat denkt STVV over financiële bonussen voor natuurlijk gras?

“Overstap naar gras voorlopig geen optie”

Een verbod op kunstgrasvelden komt er in Nederland niet, maar wel krijgen de clubs uit de Eredivisie een bonus tot 350.000 euro als ze voor natuurlijk gras kiezen. Wat zou STVV ervan vinden als ook in België gelijkaardige maatregelen genomen worden? “Nederland is België niet. Wel heeft zowel STVV als de nv Stayen de ambitie om de club in nog betere omstandigheden te laten voetballen”, zegt Tom Van Den Abbeele, general manager of sports bij de Kanaries.

Gunter SCHOOFS

Het kunstgrasveld van STVV, oftewel van de nv Stayen van Roland Duchâtelet, krijgt tegenwoordig veel kritiek. De mat lag er erbarmelijk bij, oordeelde Sporza-journalist Filip Joos onlangs terecht. De toestand van de synthetische mat verbeterde met extra kurkkorrels en onderhoudsbeurten, maar optimaal ligt het speelveld er nog niet bij, ondanks een recente positieve keuring. In de laatste thuismatch tegen Zulte Waregem werd duidelijk dat de bal toch vaak ongewone capriolen maakt. Hoe dan ook, in Nederland wil men af van het kunstgras. Een verbod, dat eerst werd voorgesteld, komt er niet, maar wel kunnen clubs forse premies krijgen als ze opnieuw kiezen voor natuurlijk gras. Volgen in België straks ook zulke maatregelen? En hoe zal STVV in dat geval handelen?

Deze zaak is complexer dan een nieuwe uitrusting kopen. De vervanging van de mat is duur Tom VAN DEN ABBEELE

“Nederland is natuurlijk België niet, dus voorlopig is dat item met die bonussen een ver van ons bed-item”, zegt Tom Van Den Abbeele. “Zowel de club als de nv Stayen van Roland Duchâtelet en Marieke Höfte zijn zich ervan bewust dat de staat van het veld beter moet kunnen. We kijken uit hoe we de staat van het speelveld naar een hoger niveau kunnen tillen, maar we hebben daar geen pasklaar antwoord op. Allicht beslissen we pas naar volgend seizoen toe, eerder niet. Deze zaak is complexer dan een nieuwe uitrusting kopen. De vervanging van de mat is duur.”

Ondergrondse parking

Er waren al geruchten dat STVV zou overstappen naar natuurlijk gras, maar architect Robrecht Asnong wees er al op dat in dat geval de ondergrondse parking zou verdwijnen.

“Overstappen naar natuurlijk gras is voorlopig dus geen optie”, zegt Van Den Abbeele. “Al weet je nooit hoe de technologieën evolueren. Misschien kan het op langere termijn wel. We houden alles nauwgezet in de gaten. Belangrijk is dat STVV en Stayen allebei begaan zijn met het feit dat de club in zo goed mogelijke omstandigheden moet kunnen voetballen. Er is een goede samenwerking om op dat vlak alleen maar vooruitgang te boeken.”

Roland Duchâtelet benadrukt dat de toestand van de synthetische mat wel degelijk verbeterd is sinds de onderhoudsbeurten op punt staan. “Verder wordt de toestand van zeer dichtbij opgevolgd”, verzekert Duchâtelet.

7.500 tickets verkocht

De STVV-kern geniet van drie dagen vrijaf. Maandag start de voorbereiding op de match tegen Anderlecht. Intussen loopt de ticketverkoop vlot. Er zijn 7.500 kaartjes verkocht voor de topper volgende zondag. (gus)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws