Direct naar artikelinhoud
Fotorepo

Deze oren zijn geen misvormingen, maar bewijzen van overgave

Vlnr: Zviad Bidzishvili (40), Georgië, worstelen; Tycho Brakel (22), Nederland, mixed martial arts; Dennis Vonk (30), Nederland, judo en mixed martial artsBeeld Adrie Mouthaan

U ziet verfomfaaide oren, maar de sporters op deze foto’s dragen ze met trots. "Je hoort er pas echt bij als je zo’n oor hebt."

Geslagen. Bekneld. Dubbel­gevouwen. De oren die hier te zien zijn kregen het zo lang te verduren dat ze onherroepelijk vervormd raakten. De schade werd opgelopen tijdens het worstelen, judoën, jiujitsuen of boksen.

Fotograaf Adrie Mouthaan legde vecht­sporters met een zogenoemd ‘bloemkool­oor’ vast. Door klappen of wrijving ontstaat een bloeding tussen de huid en het kraakbeen van het oor. Als het bloed na een gevecht niet wordt afgetapt met een injectie­naald, geneest het wel, maar ontstaat tijdens het genezings­proces een mengsel van bindweefsel en kraakbeen in de oorschelp. Dat mengsel wordt later hard. Zo krijgt het oor dit vreemde reliëf. Een gemaltraiteerd oor overkomt vecht­sporters zo vaak, dat ze zo’n bloeding meestal laten voor wat ze is. Heb vooral geen meelij, want de vecht­sporters dragen de misvorming met trots.

Adrie Mouthaan: “Het is een status­symbool in die wereld. Je hoort er pas echt bij als je zo’n oor hebt. Zo herkennen deze vechters elkaar ook, je ziet er de harde training aan af.”

Mouthaan, hoewel zelf geen vecht­sporter, kijkt graag naar kick­boksen of mixed martial arts en ziet in de misvormde oren de toewijding aan de sport. “Sommige van die jongens horen niet goed meer waar geluiden vandaan komen of ze krijgen hun oordopjes niet meer in, maar dat nemen ze voor lief. Ik vind dat een mooi symbool van de overgave aan hun talent.”

Beeldhouwwerken

Eerder maakte de fotograaf een serie van jonge violisten met een fiddler’s neck, een soort zuigzoen die verraadt waar de muzikanten hun viool geklemd houden. Andere wereld, zelfde toewijding. In tegenstelling tot de violisten werden de vecht­sporters in zwart-wit vastgelegd. “Kleur zou alleen maar afleiden, dan wordt het medische fotografie. Nu zijn de oren een soort beeldhouw­werken aan de hoofden. Ik vind het wonderlijk om naar te kijken.”

Adrie Mouthaans crowdfunding­campagne is te vinden op voordekunst.nl. Zoek naar vechtersoor.

Henk Heneweer, Nederland, 42 jaar, Brazilian Jiu JitsuBeeld Adrie Mouthaan
Yannick de Meijere, Nederland, 22 jaar, grappling & Brazilian Jiu JitsuBeeld Adrie Mouthaan
Knyaskó Máté, 30 jaar, Hongarije, worstelenBeeld Adrie Mouthaan
Simeon Rutges, Nederland, 41 jaar, Brazilian Jiu JitsuBeeld Adrie Mouthaan
Bert Kops, Nederland, 55 jaar, worstelenBeeld Adrie Mouthaan
Nills van Noord, Nederland, 29 jaar, Brazilian Jiu Jitsu & mixed martial artsBeeld Adrie Mouthaan
Krzysztof Dobrowolski, Polen, 39 jaar, worstelenBeeld Adrie Mouthaan
Bennie Kreder, Nederland, 44 jaar, kickboksenBeeld Adrie Mouthaan