PS ruilt communautaire voor cannabis

Het verschil tussen een klimaat zonder PS (links) en met PS, volgens de PS. © rr

Met een extreme versimpeling van haar programma richt de PS zich tot jongeren. Communautaire discussies, daar wil ze zich niet aan laten vangen. Alle rechtstreekse duels met N-VA zijn daarom geannuleerd.

Peter De Lobel

De meest opvallende afwezige op het PS-congres van afgelopen zondag? N-VA-voorzitter Bart De Wever. En bij uitbreiding zijn hele partij. De PS maakt er al vijf jaar lang een sport van om elke keer dat ze inhakt op de federale regering te spreken van ‘le gouvernement MR/N-VA’. Maar zondag gebruikten PS-voorzitter Elio Di Rupo en Europees lijsttrekker Paul Magnette (PS) het ‘n-woord’ geen enkele keer. Op een congres vorige maand, was dat wel nog het geval. Ook over het communautaire werd deze keer niet gekikt. En dat op een congres waarop de troepen aangespoord werden om in de laatste twee campagne-maanden alles uit de kast te halen.

Communautaire schaduw

Het blijkt geen vergetelheid. Vandaag raakte via De Tijd en L’Echo bekend dat de PS alle rechtstreekse duels met de N-VA annuleert. De remake van het debat De Wever - Magnette, uit 2014, die al gepland was, komt er dus niet. Ook een televisiedebat tussen Di Rupo en De Wever, en een ander tussen Theo Francken (N-VA) en Magnette worden afgeblazen. ‘In die debatten zou de N-VA voluit op het communautaire spelen. Dat zien wij niet zitten. De mensen hebben andere problemen nu, niemand is met het institutionele bezig’, zegt PS-woordvoerder Maxime Hardy. ‘Het gaat slecht met het land. De mensen zien af door de indexsprong en de rampzalige pensioenhervorming. In vergelijking met de rest van Europa is ook de banengroei onvoldoende. Het communautaire zou dat allemaal overschaduwen.’

De socialisten proberen zo twee vliegen in één klap te slaan. Vooreerst voorkomen dat de N-VA de communautaire motor echt op gang krijgt, maar ook Charles Michel en de MR een wapen uit handen slaan. Michel klopt zich op de borst dat het communautaire dankzij hem vijf jaar in de frigo ging, de PS probeert er simpelweg geen enkele aandacht meer aan te schenken. Een gok.

Voorzet van CD&V

Het verschil met de houding enkele maanden geleden is groot. Toen snakte de PS naar polarisering door duels met de N-VA. Magnette was toen de vragende partij voor een nieuw debat met De Wever, maar toen hielden ze bij de N-VA de boot af. De sombere analyse in de G9, de absolute partijtop van de PS, was dat ‘de N-VA ons zo’n cadeau helaas niet meer zal gunnen’. Maar kijk, via hun respectievelijke nieuwjaarsrecepties stapten Di Rupo en De Wever toch weer samen in de ring. De socialist kondigde een ‘reconquista’ aan, de nationalist antwoordde door het confederalisme tot prioriteit te verheffen.

Maar nadat CD&V vorige week in De Standaard bekendmaakte dat het pas in 2024 weer een staatshervorming wil, besloten ze bij de PS het geweer van schouder te veranderen. Koopkracht, Sociale Zekerheid, klimaat, dat zijn de prioriteiten die de thema’s waar de partij voor gaat. Omdat ook anderen dat doen, viel er dus geen tijd te verliezen met communautaire discussies waar toch geen tweederdemeerderheid voor is.

Vier dagen werken en cannabis roken

De partij zet daarom ook hard in op de stem van de jongeren. Vanuit de veronderstelling dat jongeren niet zitten te wachten op gedetailleerde voorstellen van acht A4’s heeft de partij haar programmapunten naar eigen zeggen ‘simplifié au maximum’ en op de website psssst.be bijeengebracht. Filmpjes en stories op Instagram moeten een extra boost geven.

Voor nuance ben je hier aan het verkeerde adres. De oplossing voor de klimaatuitdagingen? Alle broeikasgassen afschaffen. Zo staat het er letterlijk. Werk voor iedereen? Ook simpel. Door de arbeidsduur te verminderen kan dat. ‘Als iedereen vier dagen werkt in plaats van vijf, creëren we werk’. Economen hebben die claim al herhaaldelijk tegengesproken, maar dat mag de campagnepret niet drukken.

De beelden die de campagne begeleiden springen nog het meest in het oog. Zonder de PS? Dan moet je je cannabis illegaal gaan kopen in louche steegjes. Met de PS? Relaxte jongeren die over straat lopen met een cannabis-boodschappentas. Di Rupo pleit al langer voor ‘Cannabis Social Clubs’, waar legaal kan gerookt worden. Of die simpele boodschappen zullen aanslaan is nog maar de vraag.