Bezoek Zweeds ‘gouden sauna-ei’ in Parijs

© AFP

© Belga

© Belga

thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:

De Zweedse artiesten Lars Bergström en Mats Bigert ontwierpen het ei. De bedoeling is om aandacht te trekken voor Zweeds design, architectuur en mode in Frankrijk.

mg

Het ei zal drie weken op het binnenplein van het Zweeds instituut in Parijs staan, als onderdeel van een tentoonstelling ‘Swedish Design Moves Paris’. Bezoekers kunnen gedurende drie weekends gebruikmaken van de sauna. Daarna gaat het ei terug naar Zweden.

Het ei is vijf meter hoog en vier meter breed. Er kunnen acht mensen plaatsnemen, waar een hartvormige kachel in het midden van het ei staat. Het interieur is volledig van hout gemaakt. De temperatuur binnenin schommelt van 75°C tot 85°C. De Zweedse designer Diana Orving ontwierp speciale kimono's voor de bezoekers van de tentoonstelling.

De sauna is te bezoeken op 25 en 26 november, 2 en 3 december, 9 en 10 december. De sessies duren twee uur en zijn beschikbaar van 12 uur tot 18 uur. Tickets zijn tien euro en pas verkrijgbaar één week voor de gewenste data, verkrijgbaar vanaf 12.30 uur.