Direct naar artikelinhoud
Staatsbezoek

Gezocht: een golfbuddy voor Trump

Donald Trump is een fervente golfer en wil een waardige, professionele tegenstander.Beeld REUTERS

Downing Street zit met de handen in het haar. De Britten vinden geen waardige tegenstander om een potje golf te spelen met Donald Trump wanneer hij in juli op bezoek komt. 

Een eenvoudige zoektocht wordt het alvast niet voor de Britten. Trump wil namelijk niet tegen de eerste de beste een potje golf spelen. Een diplomaat volstaat niet, hij wil een professionele tegenspeler. Een logische keuze zou wereldtopper Rory McIlroy zijn, met wie Trump vorig jaar al enkele slagen sloeg. McIlroy aarzelde echter al eerder over een eventuele rematch na de negatieve publiciteit die de eerste pot ontving. Een andere mogelijke golfpartner is prins Andrew, een koninklijke speler mag blijkbaar ook, maar zijn kandidatuur is voorlopig niet bevestigd. 

Trump verlengt zijn bezoek aan Engeland in juli voor de golfpartij. De Amerikaanse president is dan in het Verenigd Koninkrijk voor een werkbezoek, na de NAVO-top in Brussel. Tijdens zijn trip zal de president de Britse premier Theresa May ontmoeten. Ook een kop thee met koningin Elisabeth staat wellicht op de planning. 

Trump zegde zijn bezoek aan Engeland in februari nog af. Hij zou de nieuwe Amerikaanse ambassade in Zuid-London openen, maar liet via Twitter weten dat hij "geen fan" was  van de nieuwe locatie. Ook noemde hij het een "slechte deal van de regering van Obama", terwijl het plan voor de vernieuwing al rond was toen Bush nog in het Witte Huis zat. 

Een logische keuze zou wereldtopper Rory McIlroy zijn, met wie Trump vorig jaar al enkele slagen sloeg. Maar McIlroy aarzelt door de negatieve publiciteit