© TP

VIDEO. 150 Bilzenaren begraven democratie met stille wake

Zo ‘n 150 Bilzenaren hebben vrijdagavond een stille wake gehouden om de ‘dood van de democratie’ aan te kaarten. “Er wordt steeds minder rekening gehouden met de stem van het volk. Met deze kaarsjes begraven we vanavond de democratie”, vertelt Kenneth (16).

joge

Zo’n 150 mensen, waaronder veel jongeren, kwamen een kaarsje branden op de Markt in Bilzen. “Het voorakkoord hier in Bilzen heeft de democratie de nek omgedraaid. Het kiessysteem zal drastisch moeten veranderen, anders zal de burger volgende keer nog niet meer de moeite nemen om zich te verplaatsen naar het stembureau”, aldus de 64-jarige Arnold Meers.

Tegen de pui van het stadhuis hingen de aanhangers van Johan Sauwens, die in groten getale aanwezig waren, een groot plakkaat met als opschrift ‘RIP democratie’. Ook voor Lisette (59) was deze wake een kans om haar onvrede te tonen. “De teleurstelling bij de Bilzenaren is groot omdat de man met de meeste stemmen niet de kans krijgt om mee te besturen. Dat is op zijn minst niet correct.”

“De aversie voor de politiek groeit gestaag”, zeggen de initiatiefnemers, een groep studenten. “We merken op school dat jongeren zeker wel interesse hebben in politiek maar soms de uiteindelijke coalitievormingen niet kunnen volgen, vinden dat stemmen geen zin heeft en dan afhaken. Wij hopen voor de toekomst dat alle politieke partijen gaan ijveren voor vrije en eerlijke verkiezingen.”

© TP

© TP

© TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer