De eierbal, in het Gronings aaierbal, is een gefrituurde snack die bestaat uit een hardgekookt ei in ragout met een korstje van krokant paneermeel. Het wordt voornamelijk gemaakt en verkocht in Groningse cafetaria's. De snack is sinds 2017 zelfs immaterieel cultureel erfgoed.
Het bedrijf Uildriks uit Hoogezand maakt van oorsprong alleen worsten, maar is nu een eierbalmachine aan het ontwikkelen. Daarmee kunnen eierballen ook fabrieksmatig geproduceerd worden.
Het bedrijf kreeg subsidie van de provincie Groningen om de machine te realiseren. Volgens Uildriks is dit geen standaard machine. "Het maken van een eierbal is eigenlijk een handmatig proces. Met een machine wordt dit makkelijker, zodat de eierbal ook buiten Groningen verkocht kan worden", zegt Jan Peter van der Zee, eigenaar van Uildriks.
En daar is behoorlijk wat animo voor, zegt Van der Zee. "Dat zien we al aan het aantal bestellingen buiten de regio." Door het grote aantal studenten in Groningen wordt de bal ook steeds bekender buiten de stad. "Als ze na de studie ergens anders gaan wonen, missen ze de eierbal", zegt de eigenaar van het worstenbedrijf.
Groningse horeca is 'benieuwd'
Volgens Siewert van der Zweep, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Groningen, zijn Groningse ondernemers vooral erg benieuwd naar de werking van de machine. "Het is natuurlijk een vers product waar je een massaproduct van maakt. Maar ik heb nog niets negatiefs gehoord over de eierbalmachine in Groningen."
Ook zelf is hij positief. "Ik heb nog geen eierbal uit de machine geproefd. Maar als-ie goed smaakt, zal het een goede ambassadeur van Groningen kunnen zijn buiten de stad."
Toch zijn er Groningers die hun vraagtekens zetten bij een eierbalmachine. "Ik vraag me af of het zin heeft, zo'n machine", zegt Patricia Kuil, eigenaar van Restaria Zuid in Groningen. "Er zijn al zoveel snacks."
Zorgen om de eierbalkwaliteit
Daarnaast denkt Kuil dat de kwaliteit minder wordt als de eierballen machinaal gemaakt worden. "Het is een product dat alleen vers gemaakt kan worden. Een hardgekookt ei kun je niet invriezen. Dat merken we nu al bij groothandels, die de eierballen gevacumeerd verkopen om te zorgen dat ze langer houdbaar zijn. Die vinden wij ook niet lekker."
Van der Zee maakt zich geen zorgen over de kwaliteit. "Aan de smaak gaat niets verloren. En al worden er op meer plekken in Nederland eierballen verkocht, ze blijven Gronings. Omdat ze hier gemaakt worden."
Toch moet je sommige dingen lekker laten waar ze thuishoren, vindt Kuil. "Een Bossche bol is ook het lekkerst in Den Bosch. Als je de echte, met de hand gedraaide eierbal wil, moet je naar Groningen komen."