woensdag 26 september 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De sportschool krijgt een kunstgrasveld met sprintpiste, een nieuw schoolgebouw en een grote sporthal. De nieuwe keukens van de hotelschool (inzet) staan nog niet op de tekening, maar die komen tussen het voetbalveld en de hotelschool. hbvl

Privésector bouwt scholen voor 16 miljoen in ruil voor gronden

Hasselt

De Hasseltse scholengroep GO! Next heeft dinsdag de eerste fase van een immens bouwproject voorgesteld. Op de hoek van de Vilderstraat en de Elfde Liniestraat komt een sportschool voor 650 leerlingen met naast klaslokalen, ook een ruime sporthal en aparte zaaltjes voor gevechtssporten, dans en turnen. Buiten komen er sportvelden, daarvoor verdwijnt de huidige parking in de Vilderstraat bijna helemaal. Op het terrein van de hotelschool wordt bijgebouwd: daar komen 24 nieuwe didactische keukens en twee didactische restaurants.

“De sportschool was tot op de draad versleten en de unief wil daar uitbreiden”, zegt voorzitter van de Raad van bestuur van GO! Next Rudi Wouters. “En de hotelschool heeft dringend nood aan didactische keukens die aan de strengste HACCP-normen voldoen. Maar er was geen geld beschikbaar. En dus zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om aan centen te geraken. Die hebben we gevonden bij de private sector. Zij nemen de vrijkomende gebouwen en gronden van ons over en in ruil hoesten zij de 16 miljoen euro op die nodig zijn voor deze bouwwerken en voor een nieuwbouw voor internaat De Zandberg.”

Hasselaren

“Eind 2019 moet de sportschool een nieuw schoolgebouw voor 650 leerlingen hebben en een volledig uitgeruste sporthal van 1.400 vierkante meter, of drie volley- of basketvelden naast elkaar”, zegt algemeen directeur Carlo Gysens van GO!Next. “In de sporthal is zelfs een aparte verdieping voorzien voor gevechtssporten, dansen en turnen. Daarnaast komen er buitensportvelden voor basket en volley, een kunstgrasveld voor voetbal en een sprintpiste. Vanaf 2020 mogen alle Hasselaren na de schooluren ook gebruikmaken van deze sportinfrastructuur.”

“De hotelschool wordt dan directe buur van de sportschool en ook daar zijn bouwplannen. Daar komt een nieuw gebouw met 24 didactische keukens en twee didactische restaurants. Bovendien voorzien we ook in een gespecialiseerde ‘frigokeuken’ en een nieuwe grootkeuken.”

Internaat

Nadien volgt nog de afbraak en wederopbouw van internaat De Zandberg. “Vandaag zitten deze leerlingen in de internaatkamers in de Armand Hertzstraat”, legt Rudi Wouters uit. “Maar het is de bedoeling dat de internaatleerlingen van zowel de als de hotelschool hier kunnen verblijven in een nieuw gebouw. Dat hopen we klaar te hebben tegen 2020 en wordt ook betaald door de private investeerders.”

Primeur

“Voor ons is dit een Vlaamse primeur die we vanuit Brussel met de grootste aandacht volgen”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd-bestuurder van het GO!. “Er zijn zo veel deuren opengegaan, de immowereld is ook voor ons nieuw. Maar als dit aanslaat, spreekt het bijna voor zich dat we ook elders in Vlaanderen op deze manier nieuwbouwprojecten kunnen financieren. In elk geval kan ik alleen maar bijzonder tevreden zijn dat hier splinternieuwe gebouwen worden opgetrokken voor liefst 16 miljoen euro, zonder dat dit het GO! ook maar één cent kost.”

Drie clusters

Met de bouwwerken zal het GO! Next zijn scholen de komende jaren in drie clusters hergroeperen. “In de Capucienenstraat en aan het Vrijwilligersplien krijgen we telkens onderwijs van 2,5 tot 18 jaar”, zegt directeur Gysens. “In de binnenstad gaat het over het Atheneum waar we het traditionele onderwijs brengen. Voorts is er het methodeonderwijs Van Veldeke dat we clusteren in de gebouwen aan het Vrijwilligersplein. Onze derde groep krijgt een plek in de Vilderstraat en de Elfde Liniestraat en is uitsluitend voor jongeren tussen 12 en 18 bestemd. Buiten enkele algemene richtingen in de gaat het in KTA 1 en 2, de Hotelschool en de over technisch en beroepsonderwijs. Op die manier zitten deze jongeren op één grote locatie samen en wordt het voor de buitenstaander een pak duidelijker.”

Welke gronden komen vrij?

Het project van 16 miljoen euro wordt betaald door ‘Consortium Hasselt’, een zakelijke samenwerking tussen Group Vestio van Ed Somers, Urbicoon van Louis Machiels en Borghof Invest, een nv van architect Alfredo De Gregorio en zijn vrienden. Maar wat krijgt het Consortium dan concreet in handen in ruil voor 16 miljoen euro? 

De sportvelden op de hoek van de Kempische Steenweg en de Singel in Hasselt. Die liggen in blauwe zone (openbaar nut) en dat blijft zo. Hier kunnen dus zeker geen appartementen verrijzen.

Idem dito voor de hoek van de Elfde Liniestraat en de Boudewijnlaan, zeg maar de ‘tuin met onder meer de sporthal en het huidige internaat van de sportschool. De echte gebouwen van de sportschool, de vroegere kazerne en de hangars zijn al gekocht door de UHasselt. Mogelijk zijn ook zij in deze gronden geïnteresseerd.

Wel woonzone is de hoek van de Maastrichtersteenweg en de Corneliusstraat, waar het ‘Klein Atheneum’ verdwijnt en verhuist naar de gebouwen van de grote broer in de Capucienenstraat.

Nog een flinke lap grond komt vrij in de Armand Hertzstraat. Daar zetelt vandaag de scholengroep GO!Next zelf, maar ook die verhuist naar een gedeelte van het Atheneum in de binnenstad. Het aanpalende internaat wordt nu amper gebruikt. Wanneer het nieuwe internaat in de Elfde Liniestraat klaar is, heeft dit geen nut meer. Ook die gebouwen liggen in woonzone. “Maar hoger dan wat er vandaag staat, kan er niet gebouwd worden”, aldus de stad. 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws