Luister naar

Uitbuiting Rohingya in Pakistan

Nieuws
In de sloppenwijken van Karachi voelen stateloze Rohingya zich aan de goden overgeleverd. Ze wachten in erbarmelijke omstandigheden op de Pakistaanse nationaliteit.
Wilma van der maten
zaterdag 23 september 2017 om 18:51
Een Rohingya-moeder met kinderen in Karachi.
Een Rohingya-moeder met kinderen in Karachi. ap / Fareed Khan

Karachi

In de sloppenwijken van Arakanabad stinkt het naar verrotte vis. Kinderen spelen in het vuil. In eenkamerkrotten zonder stromend water of elektriciteit zitten talloze Rohingya-families op elkaar gepakt. De eerste exodus van deze moslimbevolkingsgroep dateert van de jaren zestig, toen in Myanmar het repressieve militaire bewind aan de macht kwam. Toen bestond Bangladesh nog niet. En was het slechts een rivier die Pakistan van Birma scheidde.

over zee

Nu vertellen de nieuw aangekomen vluchtelingen over de levensgevaarlijke tocht die ze over zee moesten maken omdat Bangladesh ze in hun wiebelige boten terugstuurde. In Pakistan werden ze toegelaten, maar ze zijn er niet veel beter af.

De regering belooft de Rohingya al jaren het staatsburgerschap, maar nog altijd heeft hooguit 5 procent een nationale identiteitskaart. ‘Door hun illegale status zijn ze voer voor de honden’, stelt oprichter Rana Asif Habib van de Human Development Foundation. Hij werkt al twintig jaar met de Rohingya-gemeenschap in de sloppen van Karachi. Hij schat dat het er inmiddels een miljoen zijn. ‘Geen kind heeft een geboortebewijs. Bijna niemand staat geregistreerd.’

kruimeldieven

Doordat ze geen officiële status hebben, kunnen kinderen niet naar de regeringsscholen. Zes Rohingya-vrouwen stierven onlangs nadat hun de toegang tot regeringsziekenhuizen was geweigerd. De politie doet regelmatig invallen in de sloppenwijken. Terwijl de radicale boeddhisten in Myanmar de Rohingya’s ervan beschuldigen met de opstand te zijn begonnen, beweert de politie dat deze vluchtelingen voornamelijk kruimeldieven zijn, die de buurten in Karachi onveilig maken. Hun krotten worden niet in brand gestoken, zoals de Rohingya-dorpen in Myanmar, maar vernield. Kinderarbeid vindt op grote schaal plaats. Vrouwen worden volgens Habib door handelaren geroofd, die ze voor 5000 roepies (nog geen 50 euro) als slaven aan feodale landheren verkopen of aan de bordelen in Karachi.

In Pakistan gingen duizenden boze moslims de straat op om aandacht te vragen voor het geweld tegen hun broeders en zusters in Myanmar. Die solidariteit bestaat niet voor de Rohingya in eigen land. ‘Toch is het niet moeilijk deze etnische minderheid te nationaliseren. Iedereen die op Pakistaanse bodem wordt geboren, heeft het recht op het staatsburgerschap’ , stelt advocaat Ummar Ziauddin. Maar de overheid negeert de wet. ‘Omdat de Rohingya goedkope arbeidskrachten zijn. De vis-, textiel- en tapijtindustrie drijft grotendeels op hun krachten.’

De mensenrechtenorganisatie ­Human Rights Watch heeft de Pa­kistaanse regering al diverse keren opgeroepen de rechten van de Rohingya te respecteren. ‘Maar we zijn nobody’s in Birma, Bangladesh en ­Pakistan. Niemand zal ons als vluchteling erkennen, want dan moeten ze voor ons zorgen’, zegt voorzitter Noor Hussain Arakani van de Ro­yingha Solidariteitsorganisatie in ­Karachi.

Koranscholen

De radicale mullah’s van de extremistische Jemaat e Islami ‘bekommeren’ zich wel om de vreemdelingen. Op hun gratis madrassa’s, Koran­scholen, zijn de kinderen van deze etnische minderheid uit Myanmar welkom. Human Rights Watch waarschuwt de regering dan ook dat deze gemarginaliseerde groep in de handen wordt gedreven van militante moslimorganisaties. Rana Asif Habib bevestigt dat verschillende Rohingya als jihadisten vertrokken naar Afghanistan. Qari Jameel Burmi voerde voor de terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi verschillende bomaanslagen uit. Jonge Rohingya worden ook als zelfmoordactvisten gerekruteerd. De politicus Allama Hasan Turabi werd in 2006 opgeblazen door de zelfmoordterrorist Abdul Karim.

Voor de jonge generatie in de sloppenwijken zijn de jonge militanten vrijheidsstrijders. Hun grootste held is de dertigjarige Ataullah, leider van het Arakan Rohingya Reddings Leger (Arsa).

Hij groeide op in dezelfde omstandigheden in Karachi. Na zijn religieuze opleiding aan een van de Koranscholen trok hij voor geld en wapens naar Saudi-Arabië. Hij is de aanstichter van de aanval op een politiepost in Rakhine in Myanmar afgelopen maand, waarna het leger met de genocide op de etnische minderheid begon. De oude generatie in de sloppen noemt Ataullah roekeloos en vreest dat meer gefrustreerde Rohingya-jongeren zijn strijd willen steunen, zolang er geen reguliere school of betaalde baan in Pakistan voor ze is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.

Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.

Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: 'Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan'

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot evacuatie van de grensstreek.

Rook stijgt maandag op boven Gaza-Stad. Op de voorgrond is een Israëlische gepantserd voertuig te zien.

Israëls aanpak om Hamas te vernietigen werkt niet, oordeelt de VS. 'Het ontbreekt aan een plan'

Oplaaiende gevechten in Noord-Gaza hebben geleid tot ernstige Amerikaanse kritiek op de Israëlische manier van oorlogsvoering. Die zou slechts leiden tot nóg meer verwoesting en burgerdoden.

Afbeelding

LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk op merkrecht. 'Nogal verbaasd over deze claim'

LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht.

Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Georgische politie beëindigt protestactie tegen 'buitenlandse agent'-wet, parlement stemt deze week

De Georgische politie heeft een einde gemaakt aan de protestactie buiten het parlement tegen de ‘buitenlandse agent’-wet. Demonstranten vrezen dat de wet gebruikt zal worden om kritische geluiden te onderdrukken.

Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.