Direct naar artikelinhoud

Vrouwen mogen voor het eerst stadion binnen in Saudi-Arabië

Vrouwen mogen voor het eerst stadion binnen in Saudi-Arabië
Beeld reuters

In Saudi-Arabië zijn vrouwen gisteren voor het eerst toegelaten in een stadion. De reden was de 87ste verjaardag van het olierijke koninkrijk die dit weekend wordt opgeluisterd met concerten en andere voorstellingen. De regering hoopt met dit soort van feestelijkheden het patriottisme en de levensstandaard te verbeteren.

Een best ongewoon zicht, gisteren in het King Fahd International Stadium in de hoofdstad Riyad: voor het eerst waren ook vrouwen toegelaten bij een evenement in een voetbalstadion. Het stadion zat dan ook vol met families die getuige waren van verschillende optredens en voorstellingen. Om de vrouwen toch gescheiden te houden van de vrijgezellen, moesten de vrijgezellen mannen via een andere ingang naar binnen.

Meer jobs, meer vertier
De verschillende evenementen in het kader van de nationale feestdag passen in het groter plan van de regering om de Saudische economie minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Het plan, "Vision 2030" gedoopt, moet er onder meer voor zorgen dat er jobs aangeboord worden in nieuwe sectoren waarin jongeren kunnen worden tewerkgesteld.

Naast jobs moet er ook meer vertier zijn. Daarom legt het Vision-plan meer de nadruk op sport, entertainment en vrouwenrechten. Al is vooral de religieuze elite in het soennitische, Wahabistische land niet opgezet met deze kentering.

Door meer vrije tijdsvoorzieningen te creëren wil de regering een deel kunnen recupereren van wat haar inwoners in het buitenland uitgeven. De Saudi's zouden dit jaar naar schatting al 20 miljard dollar hebben uitgegeven in de buurlanden, zoals Dubai, en overzee.

Vrouwen mogen voor het eerst stadion binnen in Saudi-Arabië
Beeld afp

"Vrouwen hebben maar een kwart brein"

Eerder deze week kwam Saudi-Arabië ook nog in de media met een minder hoopgevend bericht. In een van zijn preken had de geestelijke Sheikh Saad Al-Hijri gezegd dat vrouwen geen auto konden besturen omdat ze maar een kwart brein hadden. "Vrouwen beginnen met de helft van de hersenen en wanneer ze gaan winkelen, hebben ze nog een kwart over", aldus Al-Hijri.

De geestelijke, die actief is in de Assir-regio in het zuidwesten van het land, werd op grond van deze uitspraken afgelopen donderdag geschorst.

"Vrouwen hebben maar een kwart brein"
Beeld reuters