Luister naar

‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie

Nieuws
Voor het eerst dienen PvdA, GroenLinks en SP samen een initiatiefwet in. Dat meldt de Volkskrant. Drie nieuwe Kamerleden zochten elkaar op om gelijke rechten te bedingen voor payrollwerknemers. Gloort hier de zo vaak met de mond beleden ‘linkse samenwerking’?
Joost de Vries redactie vk
dinsdag 12 september 2017 om 03:00
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie anp / Remko de Waal en Martijn Beekman

Den Haag

Nooit eerder, zo blijkt uit de parlementaire archieven, schreven de drie linkse partijen samen een wetsvoorstel. Slechts drie keer duikt in de database wel een gezamenlijke initiatiefwet op, maar telkens was daarbij een vierde partij betrokken. De tijden zijn veranderd. Onderlinge rivaliteit kunnen de partijen zich nauwelijks veroorloven, nu ze opgeteld nog maar tot 37 zetels komen, één minder dan de PvdA-fractie na de verkiezingen van 2012.

Generatiegenoten Bart van Kent (33 jaar, SP), Zihni Özdil (36, GroenLinks) en Gijs van Dijk (36, PvdA) zochten in april al toenadering. Ze voeren alle drie het woord over het thema arbeidsmarkt. Het contact tussen de kersverse Kamerleden intensiveerde, nadat de formatiepoging met GroenLinks definitief was gestrand. Van Kent was de afgelopen jaren al fractiemedewerker in Den Haag. Het Binnenhof is nieuw voor Van Dijk en ­Özdil, respectievelijk oud-vakbondsman en voormalig docent aan de Erasmus Universiteit.

oneerlijk

Hun initiatiefwet beoogt het gelijktrekken van rechten van ‘payrollers’ met de rechten van gewone werknemers. Steeds meer bedrijven werken met constructies waarbij een payrollbedrijf het werkgeverschap overneemt. Het payrollbedrijf beheert het personeelsbestand, betaalt de lonen uit, houdt de administratie bij, is de formele werkgever. De ondernemer die zijn personeel onderbrengt bij een payrollbedrijf is nog slechts opdrachtgever. Ongeveer 200.000 mensen werken via zo’n payrollconstructie, vooral in de horeca, maar ook bij gemeenten en in het onderwijs.

Handig voor de werkgever, want het scheelt werk en geld. Maar ook oneerlijk, stellen de drie Kamerleden. Was payrolling twintig jaar geleden bedoeld om bedrijven een deel van de administratie uit handen te nemen, nu bieden payrollbedrijven goedkopere arbeidskrachten, door te beknibbelen op de arbeidsvoorwaarden. De payrollbedrijven hebben vrij spel, want een cao voor payrollers ontbreekt.

Wie via payroll werkt, krijgt bij ziekte de eerste dagen niet doorbetaald, zegt Van Dijk. Payrollers bouwen nauwelijks pensioen op, stelt Van Kent. Maar denk ook aan kleinere materiële verschillen zoals fooien of een kerstpakket, zegt Özdil. Extraatjes die vaste werknemers wel krijgen, maar veel payrollers niet.

Daarom stellen zij een aanpassing voor van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Ze willen het fenomeen payroll niet verbieden, maar payrollbedrijven verplichten de arbeidsvoorwaarden te hanteren die voor vaste werknemers met soortgelijke functies gelden. Het concept van hun wetswijziging krijgt nog een laatste juridische check. De Kamerleden hopen het voorstel binnen enkele weken in te dienen.

vakbonden

Ze verwachten brede steun in de Kamer. In 2014 werd een PvdA-motie van gelijke strekking unaniem aangenomen. De uitvoering strandde op onenigheid met coalitiepartner VVD, zegt Van Dijk. Mocht de nieuwe coalitie toch tegenstribbelen, dan treft ze niet alleen het linkse front tegenover zich, maar ook de vakbonden, zegt Van Kent. Vorige week bleek dat een nieuw sociaal akkoord er niet komt. Samen met de linkse partijen maken de bonden zich op voor oppositie tegen het ‘rechtse kabinet’.Vormen de drie mannen de kopgroep en volgt straks het linkse peloton? ‘Linkse samenwerking is geen doel op zich’, zeggen ze, maar de eerste ervaring smaakt wel naar meer. Van Kent: ‘Er zijn talloze schijnconstructies die we samen kunnen aanpakken.’ Özdil: ‘Oneerlijke detachering van werknemers via het buitenland bijvoorbeeld.’ Van Dijk: ‘Fietsbezorgers die als zzp’er nauwelijks rechten hebben bij bedrijven als Deliveroo en UberEats.’ Özdil: ‘Hetzelfde geldt voor postbezorgers.’

In het verleden was de nijd tussen electorale concurrenten SP en PvdA zo groot, dat ze over en weer elkaars moties boycotten. Tussen PvdA en GroenLinks sloegen de gevoelens soms door naar de andere kant. Voormalig PvdA-leider Samsom onderzocht de mogelijkheid van een fusie. PvdA-minister Plasterk betoogde na de verkiezingen dat de PvdA-fractie kon opgaan in de GroenLinks-fractie.

Het zijn oude sentimenten die niet zijn besteed aan Özdil, Van Kent en Van Dijk. Ze willen niet fuseren, wel de handen ineenslaan waar dat kan. ‘Wij hebben geen verleden’, zegt Van Dijk. ‘Er wordt al veel te lang gesproken over linkse samenwerking. Nu moeten we het gewoon gaan doen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.