23 september 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Inburgeren in het geloof

‘God blijft in Nederland!’ Onder die haast triomfantelijke titel wordt volgende week vrijdag aan de Nijmeegse universiteit een symposium georganiseerd. Onderzoekers hebben een palet van 45 rooms-katholieke kerkgemeenschappen in Nederland met een migratieachtergrond in kaart gebracht. En er zijn misschien wel twee- tot driehonderd plekken waar zij samenkomen om te vieren. Dit in contrast met het sterk krimpende aantal parochies in de zeven bisdommen, die in emotionele fusieprocessen zijn verwikkeld. De instroom van katholieken van elders in de wereld betekent minstens een heel bisdom erbij.

Migrantenkerken – in de kerkelijke breedte zijn er naar schatting zo’n twaalfhonderd – trekken de neergaande curve van het christendom in Nederland weer een beetje op. Hun diensten zijn vaak levendig en ze betekenen veel voor de eigen gemeenschap. Toch hebben ze ook hun eigen problemen. Om migranten te helpen met hun ‘inburgering’ ook op geloofsgebied, wordt zondag in de Protestantse Kerk een speciale migrantenpredikant ingezegend (ND 20 september).

Migrantenkerken hebben moeite hun tweede generatie vast te houden. Het is ook nogal een cultuurschok wanneer je als christelijke familie uit Afrika, Azië of het Midden-Oosten hier komt. Daar een eeuwenoude of juist een jongvolwassen kerk waarin de leer en de moraal vaststaan; hier worden bij alles vragen gesteld. Daar gemeenschapszin en sociale verbanden waarin je je plaats weet; hier een cultuur waarin iedereen druk-druk-druk is met zichzelf en alles mag. Daar een gevoel voor reëel werkzame geesten en krachten, hier moet alles te bewijzen en te beredeneren zijn.

De eerste generatie migranten houdt de sfeer en de gebruiken van thuis vast. Hun kinderen ademen die ook nog in, maar gaan zelf keuzes maken. Het leven tussen twee culturen brengt verwarring. Geloofsvragen kunnen je van je stuk brengen en als alles mag, waar vind je dan je grenzen? Het zijn trouwens dezelfde factoren waardoor ook zo veel jongeren zonder migratieachtergrond geloof en kerk kwijtraken.

Het idee om ‘hen’ en ‘ons’ bij elkaar te brengen, mag in veel meer kerken worden opgepakt. Wij kunnen bij hen in een spiegel kijken: zijn we iets van de power van het evangelie, van gemeenschap, van de Geest zelf misschien wel, gaan onderschatten? En zij kunnen van ons aannemen dat onze vragen en aarzelingen en rafelranden geen onzin zijn, dat zij zich daar ook toe zullen moeten verhouden als ze hier leven.

De toekomst van de Heer is een menigte ‘uit alle landen en volken, van elke ?stam? en taal’ die Hem aanbidt (Openbaring 7). We kunnen er vast aan gaan wennen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.