Direct naar artikelinhoud

Marcel Prousts grote romancyclus krijgt een facelift

Omslag
Beeld rv

Op weg naar Unesco’s Wereldboekendag op 23 april (de sterfdag van Cervantes en Shakespeare, zodoende), beleefden we eerst nog de tweede Bookstore Day. Honderdveertig Nederlandse boekwinkels deden op 14 april mee, onder meer met alleen die ene dag verkrijgbare surprises.

De Bezige Bij presenteerde een bijzondere herdruk in vijfhonderd exemplaren van De kant van Swann, het eerste deel van Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd, naar de in 2009 verschenen vertaling van Thérèse Cornips en Anneke Brassinga.

Het bijzondere zit ’m in het nieuwe omslag: een voorproef van de Britse illustrator Leo Nickolls, die de zeven delen van Prousts romancyclus een spectaculaire facelift geeft. Vanaf september verschijnen die in de handel, te beginnen met het tweede deel, In de schaduw van de bloeiende meisjes.

Nickolls voorziet de omslagen van levendige florale en abstracte motieven, steeds in één dominerende kleur, waarbij de belettering opgaat in de illustratie. Bezige Bij-redacteur Chris Kooi vroeg Nickolls naar aanleiding van diens opvallende ontwerp voor Ian McGuires roman Het Noordwater, die vorig jaar bij De Bezige Bij verscheen.

‘Ik wilde een tijdloos, modern ontwerp voor Proust’, zegt Kooi. ‘Je moet er zin in krijgen, en niet denken aan iets ouds of stoffigs. Ik vermoedde dat Leo iets moois zou kunnen maken, en zijn eerste schetsen waren meteen prachtig. Zijn enige probleem waren de titels, het Nederlands vond hij maar verwarrend.’

Marcel Proust: De kant van Swann

Ontwerp Leo Nickolls.

De Bezige Bij; € 10 (alleen tijdens Bookstore Day, de reguliere editie volgt dit najaar).