Sylke Pex (tweede van rechts) werd in 2022 aangesteld als ondervoorzitter van Ivarem.© Ivarem

Gemeenteraadslid Sylke Pex verlaat CD&V en zetelt voortaan als onafhankelijke: “Gebrek aan communicatie en respect”

Sint-Katelijne-Waver -

Gemeenteraadslid Sylke Pex verlaat meerderheidspartij CD&V en zetelt voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver. Volgens Pex, die ook ondervoorzitter was van Ivarem, mist ze respect en is er een gebrek aan communicatie. “Ik raakte er steeds meer door gefrustreerd”, zegt ze.

Stijn Van de Sande

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag nam Sylke Pex niet plaats op haar vertrouwde plek aan de zijde van de meerderheid, maar wel aan de overzijde bij de oppositie. Pex besliste namelijk om CD&V, dat samen met N-VA de meerderheid vormt, te verlaten en tijdens de laatste maanden van de legislatuur te zetelen als onafhankelijke. “Ik heb deze beslissing niet lichtzinnig genomen, er is lang over nagedacht”, zegt ze.

“De grootste ergernis is het totaal gebrek aan communicatie binnen de fractie”, verklaart ze haar vertrek. “Er zijn geen fractievergaderingen en er komt geen feedback op voorstellen of beslissingen. Bepaalde leden van de partij nemen hun telefoon nooit op en sommigen hebben zelfs nog nooit geantwoord op een mail van mij. Ik ben niet het type dat graag met modder gooit, maar het is genoeg geweest.”

Mandaten

En dus is Pex voortaan onafhankelijk raadslid. “Ik ervaarde binnen de partij een groot gebrek aan respect en waardering voor mijn werk”, zegt ze. “Op den duur zorgde mijn mandaat als gemeenteraadslid alleen nog maar voor frustraties en ergernissen, en niet meer voor voldoening. Die voldoening kreeg ik wel nog via mijn mandaat als ondervoorzitter van afvalintercommunale Ivarem, maar ook daar komt nu een einde aan.”

Want haar mandaten in de Raden van Bestuur van Ivarem en Zorgbedrijf Rivierenland behoren toe aan CD&V en worden overgenomen door schepen Sarah De Keyser. “Ik wilde ze graag blijven uitvoeren, maar in het bestuursakkoord staat dat ze door iemand van CD&V ingevuld moeten worden. Ik vind dat niet goed voor de continuïteit, maar het is nu zo. Ik moest voor mezelf deze beslissing nemen, ook al geef ik daarmee mijn mandaten op.”

De mandaten van Pex bij Zorgbedrijf Rivierenland en Ivarem worden overgenomen door Sarah De Keyser (rechts).© CD&V Sint-Katelijne-Waver

Er doen al een tijdlang geruchten de ronde dat Pex, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog lijsttrekker was voor CD&V, de overstap zou maken naar coalitiepartner N-VA. “Maar die overstap is nog niet zeker”, klinkt het. “Ik heb nu de beslissing genomen om op te stappen bij CD&V en wat de toekomst brengt, zien we wel. Het is dus nog niet zeker dat ik in oktober opnieuw op een lijst zal terug te vinden zijn.”

Tweede vertrekker

Na Jos Ceulemans in 2021 is Pex het tweede CD&V-raadslid dat de partij de rug toekeert. Al zijn de plooien met Ceulemans intussen gladgestreken en zal hij in oktober wellicht opnieuw opkomen voor de christendemocraten. “De situatie met Sylke is anders”, zegt afdelingsvoorzitter Björn Cloots. “Het is geen geheim dat de deelname van Sylke aan de werking van de partij de laatste tijd aan de beperkte kant was.”

Jos Ceulemans vertrok in 2021 bij CD&V, maar zou in oktober zijn comeback maken op de lijst van de christendemocraten.© Dirk Vertommen

Succes

Volgens Cloots is het net Pex die haar kat stuurde naar vergaderingen. “Het moet van twee kanten komen”, stelt hij. “Ze zag ook in dat er geen prominente plek voor haar was op onze lokale lijst. We vinden het niet fijn als er mensen vertrekken, maar deze beslissing heeft wel het voordeel van de duidelijkheid. We zetten onze weg voort en wensen haar veel succes in de toekomst, waar die ook mag liggen.”

Het vertrek van Pex heeft geen gevolgen voor de meerderheid van CD&V en N-VA in de gemeenteraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners