Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

AfD legt Europese lijsttrekker aan de ketting na SS-uitspraak die tot barst in uiterst-rechtse fractie heeft geleid

Maximilian Krah, de Europese lijsttrekker voor Alternative für Deutschland (AfD), tijdens een campagnebijeenkomst in Dresden.Beeld AFP

De Europese lijsttrekker van de AfD mag niet langer deelnemen aan campagnebijeenkomsten van de Duitse uiterst-rechtse partij. Die beslissing komt er nadat Maximilian Krah had gezegd dat ‘niet alle SS’ers criminelen waren’, waarop het Franse Rassemblement National niet langer in dezelfde Europese fractie wil zitten.

Op minder dan drie weken voor de Europese verkiezingen op 9 juni komen er barsten in de uiterst-rechtse ID-fractie (Identiteit en Democratie) in het Europees Parlement. Het Franse Rassemblement National, dat volgens peilingen de grootste partij bij onze zuiderburen zou worden, wil niet langer samenwerken met Alternative für Deutschland (AfD), de uiterst-rechtse partij die in Duitsland de tweede grootste zou kunnen worden.

Terwijl Marine Le Pen van haar partij een salonfähig alternatief voor de Franse kiezer tracht te maken, gaat de AfD in Duitsland steeds vaker met de voeten vooruit. Recent kwam de partij onder meer in opspraak omdat enkele kopstukken op een vergadering waren waar de deportatie van immigranten besproken werd.

Maar een interview van AfD-kopstuk Maximilian Krah in de Italiaanse krant La Republicca blijkt de druppel voor de Franse radicaal-rechtsen. Op de vraag of alle SS’ers oorlogscriminelen waren, antwoordt Krah “dat dat ervan afhangt”. “Ik zal nooit zeggen dat iedereen in een SS-uniform automatisch een crimineel was”, aldus Krah. “Onder de 900.000 SS’ers waren ook veel boeren. Er was zeker een hoog percentage criminelen, maar niet allemaal.”

Met deze uitspraken heeft de AfD “rode lijnen overschreden”, zegt RN-voorzitter Jordan Bardella tijdens een tv-interview. Aan nieuwssite Politico bevestigt een woordvoerder van de partij dat Rassemblement National “volgende legislatuur niet met AfD samen in een fractie zal zitten”.

Het is niet duidelijk of dat betekent dat Rassemblement National uit de ID-fractie zal stappen (en bijvoorbeeld aansluiting zal willen vinden met de conservatieve ECR-fractie, waar ook de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni deel van uitmaakt) of dat ze AfD eruit wil zetten. De Danske Folkeparti (Deense Volkspartij) roept de AfD op om te kiezen: “Krah buitensmijten” of uit de ID-fractie stappen.

Zo’n exit van Maximilan Krah uit de partij is voorlopig nog niet aan de orde, maar AfD verbiedt Krah wel om nog langer aan meetings en andere campagne-evenementen deel te nemen. Krah is geen onbesproken figuur: een van zijn medewerkers wordt ervan verdacht gespioneerd te hebben voor China en ook naar Krah zelf loopt een vooronderzoek naar mogelijk verdachte betalingen uit Rusland en China.

De radicaal-rechtse ID-fractie zou volgens peilingen de grootse fractie in het Europees Parlement kunnen worden. Momenteel zijn AfD en RN de grote sterkhouders van de radicaal-rechtse fractie, waar ook de PVV van Geert Wilders en Vlaams Belang deel van uitmaken. In De Standaard zegt VB-kopstuk Gerolf Annemans “niet principieel tegen” een verdere samenwerking met AfD te zijn, hoewel dat “een kwestie voor na de verkiezingen” is.