Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Topjurist Witte Huis sprak 30 uur met speciaal aanklager in Rusland-onderzoek

Speciaal aanklager Robert Mueller.Beeld REUTERS

De topjurist in dienst van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen maanden uitvoerig gesproken met speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek voert naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. 

Volgens de krant New York Times (NYT) werkt Don McGahn, de advocaat van het Witte Huis, "uitvoerig mee" met het onderzoek van Mueller. In minstens drie vrijwillige gesprekken met de speurders - goed voor in totaal 30 uur - zou McGahn "gedetailleerde verklaringen" hebben afgelegd met betrekking tot mogelijke belemmering van de rechtsgang door Trump. 

Bij die verklaringen kregen de onderzoekers volgens The New York Times informatie te horen die ze op geen andere manier te weten konden komen. Zo zou McGahn onder meer verteld hebben over de woede van Trump ten opzichte van het Rusland-onderzoek en de manieren waarop hij McGahn aanspoorde om in te grijpen, onder meer met betrekking tot het ontslag van de voormalige FBI-directeur James Comey en pogingen om Mueller te ontslaan. De krant baseert zich op de verklaringen van een tiental huidige en voormalige medewerkers van de Trump-regering.

Don McGahn, advocaat van het Witte Huis.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump beweert dat hij van de gesprekken afwist en dat hij tegen het personeel van het Witte Huis heeft gezegd dat ze hun volledige medewerking mogen verlenen aan Mueller. Dat zei hij zaterdag zelf op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

"Ik heb de advocaat van het Witte Huis Don McGahn, en alle andere gevraagde leden van de staf van het Witte Huis, toegelaten om volledig mee te werken met de speciale aanklager", zegt Trump in een reactie op Twitter. "Bovendien hebben we hebben gewillig meer dan een miljoen pagina's van documenten gegeven. Meest transparant in de geschiedenis. Geen samenzwering, geen belemmering van de rechtsgang. Heksenjacht!"

The New York Times betwijfelt echter dat Trump op de hoogte was van hoe verregaand de medewerking van McGahn wel was. "De president en McGahn hebben een uitstekende relatie. Hij waardeert al het harde werk dat hij heeft verricht, in het bijzonder zijn hulp en expertise met de rechters en het Hooggerechtshof", aldus woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders aan de New York Times.