Geweld tijdens zwangerschap en bevalling. Deze groep vrouwen is er extra de dupe van

Achtergrond
Ongevraagde medische ingrepen terwijl je op z’n kwetsbaarst bent: veel vrouwen ervaren de zorg rond het kraambed als niet respectvol, grensoverschrijdend of zelfs gewelddadig. ‘Het is wettelijk verplicht om bij medisch ingrijpen toestemming te vragen.’
Louise Lefèvre
woensdag 1 mei 2024 om 11:27 aangepast 2 mei 2024 09:55
Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen
Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen beeld getty

Een knip krijgen, vaginaal onderzoek ondergaan of weeënopwekkende hormonen toegediend krijgen - terwijl je daar niet over bent geïnformeerd of er geen toestemming voor hebt gegeven. Of een zorgverlener die net zo lang aanhoudt tot je wél toestemming geeft, terwijl je er niet achter staat. Het zijn voorbeelden van obstetrisch geweld: niet-respectvolle bejegening, grensoverschrijdend gedrag of zelfs gewelddadige behandeling, verricht door zorgverleners in de geboortezorg.

Meer dan de helft van de barenden in Nederland geeft aan dit ten minste één keer te hebben meegemaakt, blijkt uit onderzoek van vorig jaar. Maar veel bekendheid..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In mei werden verschillende campings in Limburg ook al ontruimd vanwege de dreigende wateroverlast.

Water uit Duitsland komt onze kant op: meerdere campings langs de Waal ontruimd

Het zuiden van Duitsland kampt met wateroverlast door aanhoudende hevige regenval. Wat zijn de gevolgen voor Nederland? ‘We verwachten dat er bijna een meter water op het terrein komt.’

Veldweg 17 in Hattem, waar het echtpaar Van Gelder-Bakker woonde. Op de voorgrond de Stolpersteine.

Soms plaatsten ondergedoken Joden het verzet voor een duivels dilemma. In Hattem bijvoorbeeld.

Op noodlottige wijze om het leven gekomen na een kommervolle strijd, staat er op het graf van het echtpaar Abraham van Gelder en Elisabeth Bakker in Hattem. Het lot van dit echtpaar was niet uniek.

Jongeren lopen langs een bord met posters van politieke partijen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

'Wat doet u voor Palestijnse christenen?' ChristenUnie en SGP reageren op vragen van jongeren

Veertig procent van de kerkgaande jongeren twijfelt nog op welke partij ze gaan stemmen. Het Nederlands Dagblad inventariseerde de vragen van die twijfelaars en legde ze voor aan de lijsttrekkers van CU en SGP.

Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland.

Een op vijf melkkoeien weg als gevolg van strengere mestregels, schatten Wageningse onderzoekers

Door het groeiende mestoverschot zal het aantal melkkoeien in Nederland tot 2030 met 18 procent afnemen, schatten Wageningse onderzoekers. Strengere mestregels leiden nu al tot eenderde minder inkomen voor melkveehouders.

De surfpool bij de Markthal in Rotterdam.

Surfen in een Rotterdamse gracht met heftige golven. Dat kan bijna, al moest de kerk overtuigd worden

Vanaf deze zomer kan er gesurft worden in een gracht, in hartje Rotterdam. Al kwam Rif010 niet zonder slag of stoot tot stand. Zo moest de kerk overtuigd worden.

Tom Koekoek (SGP), Annelle van der Wel (CU) en Ewout van Hoek (PvdD).

Driegesprek: hoe deze jonge christelijke EU-kandidaten op hun eigen manier de wereld serieus nemen

Deze drie christelijke jongeren staan op drie verschillende kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen. Waarom? Een gesprek over tweedehands kleding en de rol van geloof in de politiek.