Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

Nieuws
Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 11:39 aangepast 13:32
Afbeelding
beeld anp

In de eerste twee dagen dat aangifte doen mogelijk was, kreeg de Belastingdienst 1,1 miljoen aangiften binnen. Ook dit aantal was volgens de overheidsinstantie nog nooit zo hoog. "De belastingaangiften kwamen dit jaar vlot en zonder noemenswaardige problemen binnen", stelt Heleen Bisschoff-Moonen, directeur Particulieren bij de Belastingdienst.

Meer mensen en organisaties moeten dit jaar aangifte doen dan vorig jaar. Het gaat om ongeveer 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers. Het aantal ontvangen aangiften is hoger omdat ook mensen belastingaangifte doen die dat niet verplicht zijn. Ruim 3,1 miljoen mensen vroegen uitstel aan.

Hulpmogelijkheden

De Belastingdienst ontving vorig jaar maart en april ruim 9,8 miljoen aangiften over 2022, meer dan het jaar ervoor. Nederlanders maakten vorig jaar april massaal gebruik van de laatste dag om een aangifte te versturen.

Verder maakten mensen meer dan 41.000 afspraken voor hulp bij hun aangifte, ongeveer 8000 meer dan vorig jaar. Dit komt doordat de Belastingdienst de verschillende hulpmogelijkheden dit jaar beter onder de aandacht bracht. Zo konden mensen gratis bellen of vragen stellen via sociale media. Ook reed de Belastingdienstbus dit jaar door Nederland om mensen te helpen.

Mensen die voor 1 april aangifte deden, krijgen voor 1 juli te horen hoeveel geld ze terugkrijgen of moeten betalen. Volgens de Belastingdienst zijn de eerste aanslagen al op 25 april verstuurd. De dienst streeft ernaar iedereen die na 1 april aangifte heeft gedaan, binnen drie maanden te informeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Afbeelding

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting.

Afbeelding

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren 'of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen'.

Afbeelding

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

Afbeelding

Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

Afbeelding

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.