21 oktober 2017 om 03:00
Luister naar

Middenin een bos in de Ardennen: een foto, aan een boom

Een goede vriendin kreeg het op haar hart, haar vijftigste verjaardag te vieren in de overtreffende trap. Net als in 2007, haar vorige kroonjaar. En zo vonden we onszelf en de andere gasten terug in een vergrijsd, negentiende-eeuws kasteeltje in de Ardennen, gevat in het bladgoud van de herfst. Zocht je ’s nachts het toilet op, dan trok een ontzaglijk kraken door de vloeren. Het geluid van één nacht ijs, in een honderdjarig huis. De muren hingen er vol portretten van uit de tijd gekomen mensen. Oud, jong, militair, man, vrouw, kind. Licht verontrust, besnord of hooggekraagd namen zij al die vrolijkheid en levenslust in ogenschouw: Pardon? In zo’n situatie komt het erop aan, terug te staren. Wij weekendgasten waren nog net in de meerderheid, dat hielp, net als hard zingen voor de jarige. Lambrizeringen, mottige hertenkoppen, jachttaferelen, ah!, élégance – we logeerden achter het behang van de tijd. Ik voelde me thuis. De tafels bogen bijna door van de overvloedige spijzen.

Onze zondagwandeling voerde diep de bossen in, cohorten rechtstammig en stram, als een Ardennenoffensief. En hoewel we niet om portretten verlegen zaten, hing daar midden in dat woud, op een kruispunt van stenige, hellende, beslijkte paden, ineens nog een portret aan een boom.

Het was Frank H. Norton (29), verkenner van de 82nd Armored Division. Zijn tank reed hier op een mijn. Weer terug op het honk, plukten we in flarden zijn verhaal uit de lucht via de kasteelwifi.

Leerling-bakker Frank nam vrijwillig dienst. Hij poseerde narrig in uniform, zijn blik overschaduwd. Op 6 januari 1945 verloor hij in de Battle of the Bulge zijn leven voor de vrijheid. In 2013 vond een Vlaming zijn identiteitsplaatje, verbogen riemgesp en muntjes uit de vijf door hem bevrijde landen, waaronder Frans Marokko. Ook in Nederland is hij geweest. Hij is eerst begraven in België en in 1949 gerepatriëerd naar Silver Creek (VS). Oud ijzer slingert er in ruime mate op slagvelden rond. Maar persoonlijke sporen vinden, dat is wel zeldzaam. Niet zo gek dat de vinder onder de indruk was. Een neef van Norton stuurde ’m een foto van de militair op, die pardoes midden in het bos aan een boom werd gespijkerd, op de plek waar Norton de wissel over ging van tijd en eeuwigheid. Aldus geïnformeerd, sloegen wij gesterkt het stenige, hellende pad naar het heden weer in, dankbaar voor de offers van generaties voor ons, voor vrijheid en vriendschap.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.