Vroeg uit de veren, goed plannen en véél reizen: het harde werk achter ‘Met Vier In Bed’

© Met Vier In Bed

Geen zomer zonder ‘Met Vier in Bed’. De voorbije ­negen jaar nam het programma ons mee naar B&B’s van Vlaanderen tot Senegal, en van Zuid-Afrika tot Tsjechië. Maar terwijl u in vakantiestemming gebracht wordt, is het voor de crew hard werken om alles in te blikken. “Soms zijn er verschillende ploegen tegelijk bezig in binnen- en buitenland. Dat gaat niet anders”, zegt eindredacteur Anja Pakula.

Tom Vets

“De opnames op alle 44 adresjes van deze zomer zijn al achter de rug, maar nu zijn we nog volop bezig met de postproductie”, vertelt Pakula. “Van research en opnemen tot monteren, inspreken en afwerken, ben je daar al snel een maand mee bezig.”

Hoewel een zomers programma, merk je vaak dat het tijdens de op­names nog prille lente is. “Klopt, we moeten reeds in maart starten om ­alles tijdig klaar te krijgen. Het is jammer dat het dan nog geen zomer is. Al leert de ervaring ons dat het ook in april al flink kan zomeren, terwijl het in juni net zo goed kan regenen. Dat hebben we dit seizoen ook gehad. Het voordeel voor de B&B’s die eerst worden gefilmd, is dat ze vroeg in de uitzending komen. Kijkers kunnen dan nog een verblijf boeken voor deze zomer. Wie pas eind augustus op tv komt, zal misschien tot volgende zomer moeten wachten om kijkers van Met Vier in Bed te verwelkomen.”

Ochtendgloren

Niet alleen in België, ook in onder meer Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië werd gefilmd. Deze zomer is ook Marokko er voor het eerst bij. Marokko, weldra te zien op VTM, stond al langer op Pakula’s lijstje. “Ik hou al vier jaar contacten warm met mogelijke deelnemers. Het is niet dat je er zomaar vier B&B’s uitpikt en naar daar trekt. De B&B’s moeten ook genoeg verschillen en interessant zijn voor de kijker.”

Pakula geniet vooral van de sfeer tijdens opnames in het buitenland, maar toch zijn de draaidagen best pittig. De crew filmt vanaf het prille ochtendgloren, en dat mag je letterlijk nemen. “Je ziet geregeld dat de camera al aanwezig is als de kandidaten ontwaken, want als je in een B&B verblijft, is de ervaring wat de nachtrust betreft toch een essentieel punt. Maar we vragen altijd of we dat moment mogen filmen. Niet iedereen zit immers te wachten op een cameraploeg naast zijn bed, en onaangekondigd binnenstormen kan je ook niet doen.”

Meerdere camerateams werken aan de opnames. “Soms zijn er ploegen in binnen- en buitenland tegelijk bezig. Dat gaat niet anders. Niet alleen de kandidaten worden gefilmd. Er moeten ook 44 portretjes van die B&B’s en beelden uit de streek ingeblikt worden. Dat is arbeidsintensief.”

Van grote onaangename verrassingen is men in al die jaren gespaard gebleven. “Al hadden we soms vertragingen met een vlucht, of een familielid van een deelnemer dat plots overleed. Of iemand die ziek was. Soms lossen we dat op door een deelnemer uit een andere geplande week te wisselen.”

Eind augustus zullen er 396 B&B’s de revue gepasseerd zijn in Met Vier in Bed. “Dit is al onze negende reeks, maar er blijven steeds nieuwe B&B’s de deuren openen”, zegt Pakula. “Het is voor ons zelfs makkelijker geworden om mensen over de streep te trekken. Dat komt omdat de toon van het programma gemoedelijker is geworden. Ook de bekendheid speelt mee. In het begin namen de deelnemers vaak een afwachtende houding aan. Nu gebeurt het zelfs vaak dat uitbaters die we jaar na jaar benaderden maar steeds weigerden, dan toch plots overstag gaan. We krijgen zelfs tips doorgespeeld voor een volgende reeks, maar VTM heeft nog niks beslist over een tiende seizoen.”

INFO

Met vier in bedvtm, 21 uur

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video