Direct naar artikelinhoud
NieuwsWatersnood

KMI verwacht ook op dinsdag ‘wateroverlast op meerdere plaatsen’ en kondigt code geel af

Inwoners van Voeren bij de opruimwerkzaamheden na de wateroverlast van afgelopen weekend.Beeld BELGA

Het KMI kondigt voor dinsdag code geel af in verschillende provincies, omdat een regen- en onweerszone ons land treft vanuit het zuidoosten. Volgens het KMI valt ‘wateroverlast op meerdere plaatsen te verwachten’.

en

Het KMI zegt dat vooral in de loop van de namiddag of avond in verschillende provincies “verspreide, felle onweersbuien kunnen toeslaan met tientallen milimeters water in één of meerdere uren”. Concreet geldt code geel voor de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Namen, Vlaams- en Waals-Brabant.

Omdat de bodem al verzadigd is op vele plaatsen, met zeer lokale schade aan de infrastructuur van waterlopen in de regio Luik, verwacht het KMI op meerdere plaatsen wateroverlast, zelfs bij lagere neerslaghoeveelheden dan gewoonlijk het geval is. “Bij bevestiging van de verwachtingen kunnen provincies naar oranje opgeschaald worden.”

Ook maandagmiddag al kunnen er zeer plaatselijke, stevige onweersbuien ontstaan, klinkt het. Maar omdat die een zeer lokaal karakter zullen hebben, vaardigt het KMI daarvoor geen provinciale waarschuwing uit.

Meer dan 5 miljoen euro schade
Het schadebedrag na de enorme wateroverlast in de gemeente Voeren is al opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. Maandag raakte ook bekend dat er voor een tiental mensen elders onderdak voor een langere termijn gezocht moet worden.

Vanaf vrijdagavond steeg het waterpeil in de Voer en de Berwijn zo snel dat de gemeente overlast kende die zwaarder was dan in 2021. Het water liep in driehonderd huizen binnen.
In sommige woningen stond het water op borsthoogte. Van de driehonderd huizen waren er honderd zwaar getroffen.

Van de 27 personen die vrijdagnacht via noodopvang een ander onderdak nodig hadden, zijn er nu nog een tiental personen voor wie een verblijfsoplossing op langere termijn gezocht moet worden. Voorzitter Hilde Broers van het OCMW in Voeren voegde er maandag wel aan toe dat dat cijfer kan schommelen, want er kunnen nog altijd telefoontjes binnenkomen van bewoners die voor een langere tijd niet in hun huis kunnen blijven, omdat het langer zal duren eer hun huis terug bewoonbaar zal zijn.

Zondag werden de 250 bouwdrogers van de Civiele Bescherming aan de getroffen bewoners uitgedeeld. Maandag liet de gemeente Voeren weten dat alle bouwdrogers inderdaad uitgedeeld zijn. Op dinsdag komt er een nieuwe lading en dan zal de bedeling opnieuw opstarten. De volle afvalcontainers in Moelingen worden maandag opgehaald. Meteen erna worden er vier nieuwe containers geleverd.

De omleidingen in Moelingen en ‘s Gravenvoeren blijven van kracht. De gemeente vraagt nogmaals op deze omleidingen te respecteren, zodat de hulpdiensten hun werk efficiënt kunnen uitvoeren. Verder worden de weersvoorspellingen nauw opgevolgd, maar bij de technische dienst van de gemeente ligt een aanzienlijke hoeveelheid zandzakken klaar die, indien nodig, ingezet kunnen worden.

Ook is het bufferbekken aan de Oude Linde in ‘s-Gravenvoeren zo goed als leeg, waardoor er op die plaats weer heel wat water kan opgevangen worden. De pomp van de Civiele Bescherming blijft ter plaatse.