Direct naar artikelinhoud

Met Omarosa vertrekt de laatste zwarte werknemer uit het Witte Huis

Een jaar na de eerste zwarte president is ook de laatste zwarte werknemer uit het Witte Huis vertrokken. Deze week nam of kreeg Omarosa Manigault Newman haar ontslag - de precieze toedracht is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is: dat ze zich niet thuis voelde, als enige Afrikaans-Amerikaan in het Trump-gezelschap.

Manigault vertrekt.Beeld ap

Met minister van Volkshuisvesting Ben Carson en opperdokter Jerome Carson heeft Trump nog wel twee zwarte Amerikanen in zijn kabinet, maar het Witte Huis is nu weer ouderwets wit.

Manigault Newman, de Directeur Communicatie in het Bureau voor Externe Relaties van president Trump, zei donderdag tegen tv-zender ABC dat ze zich 'erg eenzaam' voelde in het Witte Huis. 'Het was zeer, zeer uitdagend om de enige Afrikaans-Amerikaanse vrouw in de staf te zijn', zei ze. 'Ze hebben nooit met minderheden gewerkt, wisten niet hoe ze met hen om moesten gaan.'

Ongemakkelijk

In een tweede interview, in Good Morning America, vulde ze dat verder in. 'Ik heb dingen gezien waardoor ik me ongemakkelijk voelde, die me boos maakten, die een diep en emotioneel effect op me hadden, dingen die mijn gemeenschap en mijn mensen aangingen.'

Haar ex-collega's verwachten komende dagen meer kritiek. 'Ze is een totaal mediazwijn, dus ze zal zeker nog meer verschrikkelijke dingen over het team zeggen waarvan ze tot gisteren deel uitmaakte', citeerde nieuwssite The Hill een medewerker die 'anoniem wilde blijven om zich eerlijk te kunnen uitspreken'.

Ze hebben nooit met minderheden gewerkt, wisten niet hoe ze met hen om moesten gaan
Omarosa Manigault Newman

Manigault Newman (43), afkomstig uit Youngstown, Ohio, dankte haar positie aan haar optredens in de tv-programma's van Trump. In het eerste seizoen van The Apprentice, in 2004, leek ze een manipulatieve vrouw die alles deed om te winnen; het leverde haar faam en haat op, en een vervolgrol in The Celebrity Apprentice. Trump was in die tijd populair onder de zwarte bevolking van Amerika, juist omdat zijn shows een diverse doorsnede van het land lieten zien.

Dat ligt nu anders. Afgelopen week werd de impopulariteit van de president en zijn medestanders vooral door vrouwelijk zwart Amerika bevestigd: bij de senaatsverkiezing in Alabama stemde 49 procent voor de Democratische kandidaat en dus tegen de door Trump aanbevolen Roy Moore (die 48 procent kreeg), de tienerrokkenjager die had gezegd terug te verlangen naar de tijd van de slavernij.

In hoeverre Manigault Newman (die 180 duizend dollar verdiende in een functie met vage taakomschrijving) de afgelopen maanden haar zorgen over racisme tegen de president heeft geuit is onduidelijk. Ze verdedigde Trump nadat hij had gezegd dat beide kanten verantwoordelijk waren voor het racistische geweld in Charlottesville in augustus.

Omarosa Manigault (midden), samen met politiek assistent Sarah Huckabee (links) en Counselor to the President Kellyanne Conway (rechts).Beeld epa