Nieuwe bitcoins weer wat schaarser

© AFP

De bitcoin is weer wat schaarser geworden. In de nacht op zaterdag is een nieuwe zogenaamde “halvering” van de cryptomunt doorgevoerd.

mtm
Bron: BELGA

Wie bitcointransacties verifieert en toevoegt aan de ‘blockchain’ - waar computers met veel rekenkracht voor nodig zijn - wordt daarvoor beloond met bitcoins. Sinds de lancering van de cryptomunt halveert die beloning per 210.000 blocks die worden toegevoegd, of zowat om de vier jaar.

Zo’n halvering is in de nacht op zaterdag voor de vierde keer gebeurd. Terwijl ‘miners’ sinds mei 2020 per aangemaakt block nog 6,25 bitcoins kregen, gaat het nu om nog 3,125 bitcoins. Dat proces zal zich blijven herhalen tot het maximum van 21 miljoen bitcoins in omloop is (naar schatting in 2140).

Waarde stimuleren

Door de nieuwe halvering komen nieuwe bitcoins dus minder snel in omloop en worden ze schaarser. Dat zou de waarde van de cryptomunt moeten stimuleren.

Vorige maand bereikte de waarde van de bitcoin nog een nieuw record met 73.797 dollar. Sinds het begin van het jaar steeg de waarde met meer dan 50 procent.

De stijging heeft met name te maken met de goedkeuring voor beursgenoteerde bitcoinfondsen in de Verenigde Staten. Daardoor is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt.

Rond 4.30 uur Belgische tijd koerste de bitcoin op zowat 63.700 dollar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen