Direct naar artikelinhoud
Sport

Drie medailles in minder dan een uur voor België

Kevin en Jonathan Borlée pakken zilver en brons op 400 meter.Beeld BELGA

Nafi Thiam is voor het eerst Europees kampioen op de zevenkamp. Ze wist de schade in de afsluitende 800 meter te beperken en zo verzekerde de olympische en wereldkampioene zich van goud. Maar de verrassing van de avond kwam van de broers Borlée. Kevin Borlée won zilver en Jonathan brons op de 400 meter.

Op hun dertigste zorgen Kevin en Jonathan Borlée voor een stunt. De Brit en topfavoriet Matthew Hudson-Smith won de finale van de 400 meter in 44.78, maar in zijn zog snelde de tweelingbroers Borlée naar zilver en brons. Kevin werd vanuit de moeilijke baan 1 tweede in 45.13, Jonathan een zucht later derde in 45.19 vanuit baan 4.

De Borlées wisten zich voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2012 in Londen allebei te plaatsen voor een eindstrijd op hun favoriete nummer. Dat is al zes jaar geleden: ondertussen behoren de Borlées tot de anciens van het pak. In de finale waren de twee broers zelfs minstens vijf jaar ouder zijn dan hun tegenstanders.

"Onbeschrijflijk", noemt Kevin Borlée het gevoel na hun prestatie. Terwijl hij tijdens de laatste meters naar de tweede plek snelde, zag hij zijn broer naast hem oprukken. "Ik dacht vas-y, Jo, vas-y! Na de aankomst heb ik me naar hem omgedraaid en ik zag onmiddellijk dat hij wist dat hij derde was. Ik keek naar het scherm en daar stond het: Belgium, Belgium. Fantastisch."

Zaterdag opnieuw medaille?

Kevin werd in 2010 al Europees kampioen en een jaar later haalde hij brons op het WK. Maar voor Jonathan is het de eerste individuele ereplak op een groot kampioenschap. "Deze medaille heb ik lang achterna gelopen. Ik ben in het verleden zo vaak vierde geëindigd en nu sta ik op het podium samen met mijn broer. Dat is formidabel." 

Toch is Jonathan Borlée niet van plan om uit de bol te gaan. Zaterdag kunnen de Borlées hun succes namelijk nog extra kleur geven. Dan lopen ze immers de finale van de 4x400 meter. "Dan kunnen we met een fantastische ploeg opnieuw naar een medaille dingen", aldus Jonathan.

Omdat Kevin en Jonathan zich plaatsten voor de finale, liet hun coach en vader Jacques Borlée zijn oudste zonen vrijdagmiddag rusten tijdens de kwalificaties van de estafette. Maar ook zonder hen wist het team zich moeiteloos te plaatsen. De Belgian Tornados, met voor de gelegenheid Julien Watrin, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Dylan Borlée, wonnen hun reeks met enkele straatlengtes voorsprong. De finale van de 4x400 meter staat om 21u30 op het programma. 

Goud voor Thiam

Een half uurtje voor het dubbele succes van de Borlées liep Nafi Thiam al een ererondje in de Belgische driekleur. Nadat ze in 2016 al olympisch en in 2017 wereldkampioene werd, kroonde ze zich in Berlijn voor het eerst ook tot Europees kampioene zevenkamp. De Britse Katarina Johnson-Thompson won de derde reeks van de 800 meter met 10 seconden voorsprong op Thiam, maar dat was niet voldoende om de 23-jarige nog van de troon te stoten. 

Lees verder onder de foto.

Nafi Thiam is voor het eerst Europees kampioen in de zevenkamp.Beeld BELGA

Voor de 800 meter, de zevende en afsluitende proef, had Thiam nog 192 punten voorsprong op haar dichtste rivale Johnson-Thompson. Thiam moest daarom binnen de 13 seconden van de Britse eindigen om het kampioenschap als eerste af te sluiten. Dat deed ze ook. Johnson-Thompson, die een veel betere loopster is, finishte in 2.09.84. Thiam in 2.19.35. Daarmee is het goud binnen. Thiam sluit het Europees kampioenschap af met 6.816 punten, Johnson-Thompson wint zilver met 6.759 punten.

"Zot", noemt Thiam het feit dat ze door winst in de drie belangrijkste toernooien nu een grand slam op zak heeft. "Ik ben ontzettend gelukkig. Drie jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik deze titels alledrie zou halen." Maar op haar lauweren rusten is ze niet van plan. "Ik ga mijn grenzen proberen verleggen en elke dag weer proberen vooruitgang te boeken."

Nafi Thiam.Beeld BELGA