Direct naar artikelinhoud

In Warschau kun je leren schieten, voor als de jihadisten komen

Een weekend lang krijgen de cursisten schiet-, evacuatie- en zelfverdedigingslessen in een vervallen autofabriek aan de rand van Warschau.Beeld Photo News

Uit heel Europa komen cursisten naar een vervallen fabriek aan de rand van Warschau om een weekend les te krijgen in schieten en zelfverdediging. Want Europa zit in 'een donkere periode', en van de politie verwachten ze niets.

"Je hebt 30 seconden!

Bewegen nu, hup, snel!

Je gaat dood! Je gaat dood!

Gaan, gaan, gaan!

De aanval is echt!

Je gaat dood!"

Staat van oorlog

Als salvo's knallen de bevelen van instructeur Mathieu in de rondte. "Oké", gniffelt hij, "stop maar." Om hem heen kunnen de cursisten ontspannen, het slachtoffer krabbelt overeind. Ze hebben net geleerd hoe je met een schotwond in je dij en stress in je lijf jezelf in veiligheid moet brengen. Hoe breng je een knevel aan om het bloeden te stoppen? Waar verschanst de aanvaller zich?

Wie ze bezig ziet, de acht cursisten uit een handvol landen, zou haast gaan denken dat Europa in staat van oorlog is. Vraag je het sommige cursisten zelf, dan beamen ze dat meteen. Precies om die reden zijn ze naar Polen gevlogen, en krijgen ze een weekend lang schiet-, evacuatie- en zelfverdedigingslessen in een vervallen autofabriek aan de rand van Warschau.

Begrippen als 'zelfverdediging' en 'weerbaarheid' lijken sowieso aan een opmars bezig. In Scandinavië en Nederland doken burgerwachten op als de 'Soldaten van Odin', in Polen en Tsjechië neemt het (legale) wapenbezit toe. Het leidt tot schokkende incidenten zoals begin deze maand, toen een Italiaanse fascist in Macerata uit het niets het vuur opende op zes Afrikaanse immigranten. Bij hem thuis werd het boek Mein Kampf gevonden. In de VS is het debat over wapenbezit ontbrand na opnieuw een bloederige 'school shooting' in Florida die zeventien scholieren het leven kostte. Welke kant willen de Europeanen op?

Wie ze bezig ziet, de acht cursisten uit een handvol landen, zou haast gaan denken dat Europa in staat van oorlog is

Bataclan

"Kijk om je heen in Europa", zegt een 32-jarige Milanees in camouflagekleding die uit zelfbescherming alleen zijn voornaam Carlo wil geven. "Denk je dat je veilig bent? Kijk naar al het geweld dat immigranten veroorzaken. Schrijf maar op: we krijgen een burgeroorlog in Europa. Als er gewapende gasten binnenkomen zoals destijds in de Bataclan (in Parijs, red.), wil ik terug kunnen schieten." Behalve Carlo doen er drie Fransen mee, twee Zwitsers, een Amerikaan en een Duitser. Een Nederlander zegde drie dagen van tevoren af.

De cursus is bedacht door Grégory Leroy, een ijdele dertiger uit Frankrijk die in 2012 naar Polen verhuisde. "Voor de vrouwen." Hij verdiende een smak geld in onroerend goed. De aanval op Charlie Hebdo, begin 2015, zette hem aan het denken. Per cursist vraagt hij nu 330 euro. Zijn gelikte website is een verzameling van kruisridderssymbolen, spectaculaire filmpjes met dito muziek en angstscenario's in blokletters. "Als die jihadisten voor JOU komen, als JIJ een doelwit wordt, WAT DOE JE DAN? Het is hoog tijd", schrijft Leroy, "dat we krijgers worden."

Wie mee wil doen, moet een doktersbriefje overleggen van goede gezondheid of een Europese schietvergunning. Via Skype bepaalt Leroy of kandidaten in de haak zijn, voordat hij ze naar Polen laat vliegen. Eén keer, zegt hij, toen zich een moslimman aanmeldde, huurde hij voor de zekerheid een privédetective in. "Zijn profiel had contradicties."

Als die jihadisten voor jou komen, als jij een doelwit wordt, wat doe je dan?
Grégory Leroy

Commando's

Voordat de deelnemers mogen gaan schieten, maken ze kennis met allerhande wapens: pistolen van diverse kalibers, semiautomatische geweren en handgranaten. Twee voormalige commando's uit het Poolse leger doen voor hoe je een AK-47 in elkaar knutselt. "En hier ligt het M4-geweer", bast Jacek Lubowiecki, een veteraan die in het Midden-Oosten diende. "Wie van jullie kent de film Black Hack Down? Bij die operatie in Somalië is dat geweer voor het eerst gebruikt."

Bij de schietbaan krijgen Pascale Barone (52) en zijn zoon Philippe-Abraham (25) oor- en oogbeschermers. Een instructeur doet voor hoe je een magazijn laadt. Goed opletten, zegt hij, dat je niet per ongeluk een kogel mee naar buiten neemt. Daar staat acht jaar celstraf op. Dan: "Neem je wapen! Pak je magazijn! Laden! Vinger aan de trekker!" Dreunende klappen, vallende hulzen, de weeë geur van kruit.

Ze mikken op een poster met daarop het zwarte silhouet van een gewapende boef. "Een bijna perfecte score", zegt Lubowiecki goedkeurend bij de poster van vader Barone. Zeven van de tien schoten zijn in de onderbuik beland, zoals de bedoeling was. "Stel: de aanvaller draagt een kogelwerend vest, dan is hij met een paar klappen op de onderbuik toch even buiten westen." Barone knikt vlijtig.

'Wie van jullie kent de film Black Hack Down? Bij die operatie in Somalië is het M4-geweer voor het eerst gebruikt'
Jacek Lubowiecki, veteraan

Machteloos

Het gezin Barone woont in het gezapige Genève, vader en zoon hebben een eigen acupunctuurkliniek — wat hebben ze op een schietbaan te zoeken? Wat volgt, is een verhaal over de 'donkere periode' die Europa volgens hen doormaakt. Ze zijn met schrik in hun lijf naar Polen gereisd: een inbreker heeft midden op de dag duizend Zwitserse frank gejat. Eerder kregen ze te maken met een agressieve postbezorger.

Zoon: "De wet beschermt de daders. Ze kunnen hun versie van de gebeurtenissen geven. Als je geen getuigen hebt, sta je machteloos."

Vader: "We hebben bij het huis camera's geïnstalleerd."

Zoon: "Als iemand me aanvalt, geef ik geen fluit om de wet. Mijn leven komt op de eerste plek."

Vader: "We overwegen naar Costa Rica te verhuizen. Iemand die daar je privéterrein ongevraagd betreedt, mag je neerschieten."

'Als iemand me aanvalt, geef ik geen fluit om de wet. Mijn leven komt op de eerste plek'
Zoon Barone

"Bam-bam, in z'n knieën"

De cursisten zeggen het elkaar na: afwachten tot de politie komt heeft geen zin, dat duurt minstens tien minuten. Wat doe je in de tussentijd? Mathieu (34), een van de instructeurs, is een gedrongen man met een baardje die naar eigen zeggen in de 'veiligheidsindustrie' werkt, en daarom zijn echte voor- en achternaam niet in de krant wil hebben. In een niet nader bepaald 'Oost-Europees land' vocht hij in 2014 en 2015 mee als huurling. Grimmig: "Europe is in trouble. Als je vrouw in gevaar is, zal je haar moeten verdedigen. Gewapend als het moet. Ik ga liever naar de gevangenis dan dat ik m'n vrouw laat afslachten."

Mathieu doet de cursisten voor hoe je een man met een pistool overmeestert: uit het schootsveld stappen, pistool wegduwen, en dan, hup, een trap tegen de schenen of een knietje. "In de ballen, de ballen", roept hij vrolijk als een Française aarzelend tegenover haar belager staat. "Als het nodig is schiet je hem, bam-bam, in z'n knieën."

'Ik ga liever naar de gevangenis dan dat ik m'n vrouw laat afslachten'
Mathieu (34)

'Wanhopige nationalist'

Bang voor een golf van vuurwapengeweld naar Amerikaans voorbeeld is geen van de deelnemers. De schietende Italiaanse neonazi noemen ze 'een psychisch wrak' en een 'wanhopige nationalist.' Carlo benadrukt dat de man wraak nam na de brute verkrachting en moord op een Italiaans meisje, enkele dagen eerder, vermoedelijk door een Nigeriaanse migrant. "Hij handelde impulsief", vult organisator Leroy aan.

Is zijn eigen cursus niet net zo riskant? Onder de deelnemers, zo blijkt tijdens het weekend, is de Amerikaan Aspir Befreier (31), afgelopen herfst spreker op een alt-rightconferentie in Warschau. Bij het ontbijt voorafgaand aan de cursus zit hij een grapefruit open te snijden. Europa is volgens hem 'een kikker in kokend water' die gevaar loopt door te veel 'assimilatie'. Door de lage geboortecijfers dreigt 'een sluipende genocide' tegen de 'inheemse Europese volkeren'. Dat er aan de cursus ook een zwarte Fransman van Sri Lankaanse komaf meedoet, lijkt hem niet te deren.

Overlevingsinstinct

Geconfronteerd met Befreiers denkbeelden denkt Leroy een ogenblik na. "Hij is geen gewelddadige gast. Waar mensen voor mij de grens over gaan, is als ze geweld propageren. Politieke opvattingen interesseren me niet." De cursus ziet hij als noodzakelijk in de huidige maatschappij. "Ons overlevingsinstinct wordt onderdrukt en weggestopt. Dat mis ik in Frankrijk. Mijn cursus moet mensen weer een instinct bijbrengen om te doden."Haastig: "In situaties van gevaar bedoel ik, en op een beheerste, koudbloedige manier. Zoals bij Charlie Hebdo, als het jouw leven is of het zijne."

'Mijn cursus moet mensen weer een instinct bijbrengen om te doden'
Grégory Leroy

Als Leroy is uitgepraat, staat hij op, pakt zijn luxecamera en begint de oefeningen te filmen. Alles moet vastgelegd worden. Alles voor nieuwe rekruten.