© Isopix

Deze programma’s mag u niet missen op 20 juli

Actie met apen, een sprookje met Spaanse wezens of een drama met drugsgebruikers. Bij deze films kunt u vanavond blijven hangen tijdens het zappen.

nco

1) ‘Rise of the Planet of the Apes’: Andy Serkis hangt de aap uit

© Isopix

Als u Andy Serkis op een filmset tegenkomt, is dat meestal in een motion capture pakje. Gollum, Captain Haddock en Supreme Leader Snoke. En hij heeft ook al enkele keren de aap uitgehangen. Eerst in ‘King Kong’ van Peter Jackson en nadien als de verstandige Caesar in een trilogie van ‘Planet of the Apes-films waarvan VTM vanavond het eerste deel uitzendt: ‘Rise of the Planet of the Apes’. Daarin gaat wetenschapper Will (James Franco) op zoek naar een medicijn tegen Alzheimer, dat zijn vader (John Lithgow) ook aan de ziekte lijdt is een grote drijfveer. Er wordt geëxperimenteerd met genetische manipulatie op apen. Een van de proefdieren, chimpansee Caesar, begint zich intellectueel en emotioneel te ontwikkelen. En zo’n slim beestje laat zich niet opsluiten. ‘Rise of the Planet of the Apes’ is één van de eerste films waarbij men motion capture in daglicht kon toepassen. Men moest dus niet in de studio blijven en vertrouwen op green screens, maar kon filmen op echte sets. De film was in 2012 genomineerd voor een Oscar voor deze special effects, maar verloor van ‘Hugo’. Volgende vrijdag staat het vervolg ‘Dawn of the Planet of the Apes’ geprogrammeerd.

‘Rise of the Planet of the Apes’, VTM, 20.35 uur

2) ‘Pan’s Labyrinth’: Duister sprookje voor volwassenen

© Isopix

De ideale film voor op deze vrijdagavond is volgens scenarioschrijfster Malin-Sarah Gozin (‘Clan’, ‘Connie & Clyde’ en ‘Tabula Rasa’) ‘Pan’s Labyrinth’ van Guillermo del Toro. Dit Mexicaans-Spaans donker sprookje (‘El laberinto del fauno’) vertelt het verhaal van het elfjarig meisje Ofélia dat samen met haar hoogzwangere, ziekelijke moeder naar het noorden van Spanje reist. Daar maakt haar stiefvader, kapitein Vidal (Sergi López), jacht op een groep partizanen die zich tegen de dictatuur van Franco verzet. Ofélia probeert te ontsnappen uit de onaangename realiteit en trekt zich terug in een mythische droomwereld, bevolkt door elfen en andere vreemde wezens. Na de vertoning op het Filmfestival van Cannes kreeg ‘El laberinto del fauno’ 22 minuten lang applaus. Tijdens de uitreiking van de Oscars een jaar later kon de film drie van de zes nominaties omzetten naar beeldjes. Guillermo de Toro had er veel voor over om deze prent te maken, precies zoals hij het wilde. Hij stak zijn volledige loon in de productie en vertaalde en schreef de Engelse ondertiteling zelf, nadat hij problemen had bij vorige ondertitelde films.

‘Cinema Canvas: Pan’s Labyrinth’, Canvas, 21.15 uur

3) ‘Dallas Buyers Club’: En de Oscar gaat naar...

© Isopix

Voor knappe acteerprestaties moet u afstemmen op NPO3. Matthew McConaughey en Jared Leto wonnen niet voor niets elk een Oscar voor hun vertolkingen van Aidspatiënten in ‘Dalles Buyers Club’. McConaughey verloor meer dan 21 kg voor zijn rol als Ron Woodroof. Leto geraakte 14 kg kwijt voor zijn eerste acteerrol in vijf jaar tijd. Tijdens de opnameperiode van 25 dagen bleef hij constant in personage. Op een bepaald moment ging hij zelfs zo boodschappen doen. Hij werd wel serieus nagestaard in de winkel. Leto liet ook zijn volledige lichaam ontharen voor transgender Rayon. Rayon was dan wel een fictief personage, maar Ron Woodroof niet. De film is gebaseerd op zijn waargebeurd verhaal over hoe hij illegale alternatieve medicijnen begon te smokkelen om zichzelf en andere aidspatiënten een betere kans te geven.

‘Dallas Buyers Club’, NPO3, 22.40 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer