Direct naar artikelinhoud
Interview

Oliver Naesen noemt zichzelf favoriet voor BK: "Van Avermaet gaat het niet cadeau krijgen"

Oliver Naesen.Beeld Belga

Oliver Naesen is bij de favorieten om zichzelf op te volgen als Belgisch kampioen. Dat zeggen niet wij, maar Oliver Naesen zelf. Het voorjaar bracht niet wat hij ervan had verwacht, maar toch. Een leuker jaar dan dit heeft hij niet beleefd.

Tel je de dagen af naar het Belgisch kampioenschap?

"Veel schieten er niet meer over. Ik ga er niet van uit dat ik de trui zomaar kwijt ben. Hoewel. Als ik naar de affiche van het BK kijk, ben ik geen favoriet. Ik sta er zelfs niet op. Schone manieren. Het is een mooi parcours, een heel mooie aankomst die mij ligt. En ik kom goed uit de Dauphiné. En ik zal iets minder stress hebben dan Greg Van Avermaet. Hij is nog geen Belgisch kampioen geworden en hij gaat het niet cadeau krijgen."

Je werd vorig jaar in Antwerpen kampioen na een erg nipte sprint.

"Vorig jaar was een heel speciale koers. Heel spannend. Ik reed naar de finishlijn in een groepje van vijf waarvan ik mezelf als vijfde zag eindigen. Maar ik was eerste. Ik ga met veel vertrouwen naar het BK."

Verandert een Belgische titel iets in je carrière?

"Het verandert alles. Er gaat geen dag voorbij op training of iemand vraagt om een trui. Of het autoraam gaat open om een foto te maken. In de klassiekers hoorde ik de hele tijd mijn naam: Olli! Olli! Olli! Iedereen kende mij. Toen ik voor ik kampioen werd mijn naam hoorde, wist ik: dat is mijn nonkel, of iemand met wie ik nog op school heb gezeten. Ik herkende iedereen. Nu herkent iedereen mij."

Hoe kijk je op het voorjaar terug?

"Ik ben niet tevreden. Ik wilde overal meedoen voor het podium, zelfs voor winst. Maar ja. Zeven dagen voor de Omloop brak ik mijn neus. Dat begon niet ideaal. In totaal ben ik zes keer gevallen, van Valencia tot de Ronde van Vlaanderen. Zes keer in acht weken, waarvan vijf keer op mijn linkerknie." 

"Als ik mijn persoonlijke geschiedenis doorblader, val ik één, twee keer op een jaar. Dit jaar was het ongelooflijk. Eén keer ben ik gevallen door mijn eigen fout, bij het aantrekken van de sprint in de Ronde van Valencia. Al de rest ... Zat ik vooraan, vielen ze vooraan. Zat ik achteraan, vielen ze achteraan. Links, rechts, altijd vallen. Op de duur vroeg ik het aan de andere renners rond mij: was dit mijn fout? Je begint te twijfelen, hé."

'Ik sta een stuk scherper dan in de klassiekers. Ik weeg nu 73 kilo. Na Roubaix en na de Amstel woog ik 78 kilo'
Oliver Naesen

Was de ergste val die in de Dwars door Vlaanderen?

"Dat was kort voor de Ronde van Vlaanderen en daarom was het erg vervelend. Maar bij de start van de Ronde van Vlaanderen voelde ik me goed, ik geloofde erin. Toen viel ik voor de Muur van Geraardsbergen."

"Van de voet van de Muur tot La Houppe heb ik in mijn eentje moeten achtervolgen. Dat was 15 kilometer volle bak rijden. Vorig jaar op dezelfde plek zat ik te fluiten. Dit keer zat ik steendood."

"Alle stukjes van de puzzel moeten heel mooi in elkaar vallen als ik wil winnen. Ik begon met een achterstand. Het is moeilijk te beoordelen. Eén week voor de start van het seizoen stond ik er. Ik trapte mijn beste waarden ooit. Ik had mezelf kapot getraind in de winter om super te zijn. Ik was ook super. Ik kan niet zeggen dat ik er met mijn pet naar gegooid heb. Ik heb er alles voor gedaan. Het mocht gewoon niet zijn."

En hoe sta je er nu voor?

"Ik sta een stuk scherper dan in de klassiekers. Ik weeg nu 73 kilo. Na Roubaix en na de Amstel woog ik 78 kilo (lacht). Toen moest de handrem erop. Na de Amstel ben ik met mijn vriendin een week naar Italië vertrokken, ik heb mijn fiets niet meegenomen. Reken maar uit. In een standaardweek verbruik ik 20.000 calorieën en let ik op mijn eten. In Italië heb ik nul kilometers gereden, pizza's en taarten gegeten en naar niks gekeken. Dat was ook een beetje om de dip van het voorjaar te vergeten en mijn knie te laten genezen."

Eten en niksdoen als therapie.

"Soms heb je dat nodig om er achteraf opnieuw aan te kunnen beginnen."

In het voorjaar draaide het allemaal om jou. Hoe zit dat straks in de Tour?

"In de Tour is het alles voor Romain Bardet. Of bijna alles. Er zijn veel overgangsritten dit jaar. Ik mag persoonlijke ambities hebben in het begin van de Tour."

"Je moet dat niet onderschatten, deel uitmaken van een ploeg als deze waar de kopman Romain Bardet is, die meedoet voor de eindzege. Ik denk dat Romain elke bocht in de Tour ondertussen weet liggen. Die is in november al gaan verkennen, hé. Die mannen doen er nog wat anders voor dan klassieke renners. Een grote ronde proberen winnen, dat is veel lastiger, op elk vlak."