Direct naar artikelinhoud
Panama Papers

Johan Van Overtveldt wil dat BBI onderzoek opent naar ING België

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, wil dat de BBI een onderzoek instelt naar ING BelgiëBeeld BELGA

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gevraagd om een onderzoek op te starten naar de rol van ING België in het onderzoek van de Panama Papers. Die bank kwam deze week in opspraak na nieuwe gegevens omtrent offshoreconstructies.

De woordvoerder van Van Overtveldt bevestigt dat de minister een overleg heeft gehad met de BBI daaromtrent. Hij wil tevens de top van ING uitnodigen om toelichting te komen geven over de recente ontwikkelingen. 

'ING verklaarde tijdens de hoorzittingen binnen de commissie dat ze op geen enkele manier meewerkten aan dergelijke praktijken, nu blijkt sprake van malversaties'
Roel Deseyn, ondervoorzitter commissie Panama Papers

ING België heeft volgens nieuwe uitgelekte documenten meegewerkt aan offshoreconstructies van vermogende Russen. Via zijn bijkantoor in Genève heeft het de voorbije jaren - en nog zeer recentelijk - bankrekeningen geopend voor postbusvennootschappen in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, waar rijke Russen achter schuilgingen.

Ook in de Commissie Panamapapers wordt boos gereageerd op de ontwikkelingen. "Het is een beetje wrang", zegt Roel Deseyn. "ING verklaarde tijdens de hoorzittingen binnen de commissie dat ze op geen enkele manier meewerkten aan dergelijke praktijken. Nu blijkt dat er wel degelijk sprake is van malversaties. Ik wil niemand nu al veroordelen, maar voor mij is het duidelijk dat dit uitgeklaard moet worden in een hoorzitting, waarbij we de top van ING België zullen uitnodigen om uitleg te geven bij deze gegevens."

In een reactie benadrukt ING Belgium dat het kantoor in Genève met zakelijke relaties werkt. "Het is belangrijk te herhalen dat voor zakelijke klanten er een mogelijkheid is dat een offshoreconstructie ook een niet-fiscale reden kan hebben. De algemene insteek bij ING is dat men zulke situaties 'on a case by case'-basis bekijkt en natrekt", luidt het.