© GOYVAERTS/GMAX Agency

Stiekem dromen van tweede stunt: Telenet Giants Antwerp werkt vandaag tweede CL-duel af in Madrid

In het zonnige Fuenlabrada, een voorstad van Madrid, werkt Telenet Giants Antwerp vanavond de tweede speeldag van de Champions League af. De Sinjoren, die vorige week met een stunt uitpakten bij het Litouwse Lietkabelis, dromen stiekem van een tweede Europese topprestatie. “Fuenlabrada is ijzersterk, maar voor ons moet niets en mag alles. Dat maakt ons gevaarlijk”, aldus Hans Vanwijn.

Van onze medewerker in Madrid, Patrick Ceulemans

Vanwijn is in zijn nopjes met een nieuw duel in het kampioenenbal.

“Ik ben 23 jaar en voor mij is ­spelen in dit format een schitterend gegeven. Niet alleen voor mij, hoor, maar voor de hele ploeg is de Champions League een ­bekroning van een jaar hard ­werken. We zijn de jongste ploeg van onze groep en beseffen dat we met veertien Europese ­matchen op dit niveau geweldig veel ervaring kunnen opdoen.”

Net zoals ploegmaat Ismael ­Bako, eveneens 23 jaar en 2m08 groot, deed Vanwijn al internationale ­ervaring bij de Belgian Lions op.

“En ook vorig seizoen al in de voorronde van de Champions League en in de FIBA Europe Cup. Jammer ­genoeg sneuvelden we in de FIBA Europe Cup in de slotseconden en misten we de tweede fase. Je merkt aan alles dat de Champions League van een ander niveau is. Niet ­alleen de tegenstanders, maar ook de ­organisatie bij die ploegen maakt duidelijk dat je op een hoog Europees niveau meedraait. Voor een stad als Antwerpen en voor onze club komt deze deel­name dan ook op het juiste ogenblik. Uiteraard ­vormen veertien Europese matchen op zo een hoog niveau en met een drukke Belgische kalender voor extra belasting. Maar als we gespaard blijven van blessures, kunnen we binnen een korte tijdsspanne enorm veel ervaring opdoen. Dat is voor ­onze jonge selectie onbetaalbaar.”

Na de openingswinst blijft Vanwijn realistisch als het over de kwali­ficatiekansen gaat.

“De top vier in onze poule van acht is geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Ja, we staan na de eerste speeldag op de eerste plaats (lacht). Maar laten we realistisch blijven en mikken op de vijfde of zesde plaats. Dan mogen we vanaf half februari ons Europees ­parcours verderzetten in de achtste finales van de FIBA Europe Cup.”

Fuenlabra opende vorige week de Champions League eveneens met winst op verplaatsing, bij de Duitse topper Bamberg. In de Spaanse ACB doet de club uit de regio Madrid het minder goed. Na de zware nederlaag afgelopen zondag tegen Baskonia staat ze onderaan het klassement. Onder meer de 2m11 grote Britt Dan Clark, de ervaren Kroaat Marko ­Popovic, de Congolees Christian Eyenga, de Ierse Amerikaan Ian O’Leary en de Sloveen Luka Rupnik zijn de blikvangers van het team.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal