Direct naar artikelinhoud
Nederlandse verkiezingen

Wikipedia zet pagina over ‘boreaal’ van Baudet op slot vanwege “vandalisme”

Wikipedia zet pagina over ‘boreaal’ van Baudet op slot vanwege “vandalisme”
Beeld ANP

Nadat Thierry Baudet woensdagavond in zijn overwinningsspeech ‘boreaal’ in de mond heeft genomen, is de omstreden term inzet van geruzie op Wikipedia. “Aanhangers van FvD” zouden de pagina voortdurend hebben willen aanpassen.

Baudets toehoorders stonden woensdag even met de oren te klapperen. Boreaal? Het was niet voor het eerst dat de voorman van het Forum naar een ‘Boreaal Europa’ verwees. Boreaal is een geologische term, maar – in deze context – een politieke. Of meer nog: een nogal beladen term. De Correspondent schreef vorig jaar al een uitgebreid artikel over het gebruik van ‘boreaal’ door extreem-rechtse politici als Jean-Marie Le Pen om de stichtingsmythe van het arische ras te duiden.

Deze omschrijving duikt ook op Wikipedia op. Hierin wordt ‘boreaal’ beschreven als ‘eufemistische verwoording dat Europa van oorsprong uit één singulaire blanke bevolking bestond en de wens om dat zo te behouden.’ Ook verwijst de online encyclopedie naar een eerdere toespraak van Thierry Baudet waarin hij dit woord in deze context gebruikt.

Pingpongen

Donderdag werd de Wikipedia-pagina vervolgens tientallen keren gewijzigd. Zo verwijderde iemand even na 22 uur de complete politieke en beladen betekenis. Wat overbleef is een geologisch verhaal. Het corrigerende karakter van Wikipedia deed hierna zijn werk goed, want de terugdraaiing bleef maar twee minuten online. Maar ook daarna werden nog diverse pogingen gedaan om Baudet en Le Pen hieruit te verwijderen.

Totdat een beheerder van Wikipedia het rond drie uur genoeg vond en het item op slot gooide vanwege “voortdurend vandalisme” door “aanhangers van FvD”. Die maatregel, die overigens vaker wordt genomen, houdt in dat niet iedereen zomaar wijzigingen kan doorvoeren. Alleen mensen die langer dan vier dagen geregistreerd zijn, mogen dat nog. Het betreft overigens een tijdelijke maatregel, totdat “de opwinding is gezakt”.