Direct naar artikelinhoud
Klimaatactie

Klimaatacties verliezen aanhang: fors minder spijbelaars op elfde actiedag

Klimaatacties verliezen aanhang: fors minder spijbelaars op elfde actiedag
Beeld BELGA

De elfde actiedag van Youth For Climate bracht fors minder klimaatspijbelende jongeren op de been dan gewoonlijk. Bij de marsen in Wallonië werden in totaal 2.600 deelnemers geteld. In Antwerpen en Brussel waren er samen amper 700 betogers aanwezig. De beweging wil echter blijven betogen tot de verkiezingen van 26 mei.

De mars in Luik vertrok rond 13 uur aan het treinstation Luik-Guillemins. Vlaamse scholieren, met onder meer boegbeeld Anuna De Wever, kwamen hun Franstalige collega's versterken, en er was ook steun van enkele 'gele hesjes’. Er werden zo’n 1.000 manifestanten geteld.

Adelaïde Charlier, het Franstalige uithangbord van Youth for Climate, riep de politiek nog maar eens op om een klimaatwet goed te keuren. "We zijn zeer ontgoocheld, maar we zullen de druk op de ketel houden", klonk het. De beweging wil blijven mobiliseren tot de verkiezingen van 26 mei.

Klimaatacties verliezen aanhang: fors minder spijbelaars op elfde actiedag
Beeld BELGA

Ook in Saint-Georges-sur-Meuse, niet zo ver van Luik, kwamen leerlingen donderdagvoormiddag op straat voor het klimaat. Het ging om zo'n 600 scholieren van het basis- en secundair onderwijs uit twee scholen. Een delegatie had een ontmoeting met de burgemeester van de gemeente en maakte een brief over met voorstellen om Saint-Georges-sur-Meuse meer duurzaam te maken.

In Waver ging het initiatief voor de mars ook uit van de leerlingen van een school. Daar waren er ongeveer duizend deelnemers. Burgemeester Françoise Pigeolet ontving een delegatie scholieren en kreeg een lijstje met concrete ecologische eisen overhandigd.

In Vlaanderen waren er vandaag klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel. In de hoofdstad kwamen zo'n 500 betogers op straat, in Antwerpen ongeveer 200.

Vroegere klimaatacties brachten tot 35.000 betogers op de been.