Direct naar artikelinhoud
Israël

Trump suggereert Amerikaanse erkenning voor Israëlische bezetting van Syrische Golanhoogte

Donald Trump.Beeld AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft op Twitter gesuggereerd dat de door Israël bezette Golanhoogte in zuidwest Syrië erkend zou moeten worden als onderdeel van Israël. De Golanhoogte is een strategische regio die onderdeel was van Syrië, maar staat sinds 1967 onder Israëlische controle.

“Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen; dat (gebied) is cruciaal en strategisch en belangrijk voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit", tweet Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

De Golanhoogte is al decennia een controversiële regio. Het gebied werd in de oorlog van 1967 op Syrië veroverd, waardoor naar schatting 100.000 Syriërs op de vlucht werden gedreven. Het gebied is sindsdien bezet door Israël dat het in 1981 tot Israëlisch grondgebied heeft verklaard. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

De Amerikaanse ambassade staat sinds mei 2018 weer in Jeruzalem. Dat wordt ook gezien als Amerikaanse steun aan de Israëlische politiek van bezetting, kolonisatie en annexatie. De internationale gemeenschap ijvert overwegend voor een onafhankelijk Palestina in de Palestijnse gebieden die Israël heeft bezet.