Archiefbeeld© ANP / ANP

Nederlandse Pegida-voorman steekt koran in brand in Arnhem

De voorman van de Nederlandse tak van antimoslimorganisatie Pegida heeft zaterdagmiddag in de stad Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging van Edwin Wagensveld in januari dit jaar om het Heilige Schrift van de islam in brand te steken mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Bron: BELGA

Achter een linie van politieagenten tientallen meters verderop stonden wel enkele toeschouwers. Zij mochten niet dichterbij komen. Toen Wagensveld langsliep naar de plek van de verbranding, riepen twee mensen “free Palestine”.

Wagensveld droeg bij de verbranding een shirt met daarop de tekst “Islam is geen haar beter dan nazisme”. Hij noemde het belangrijk dat de verbranding gebeurt onder het recht van demonstratie en uitte kritiek op het feit dat er volgens hem veel politie nodig was om het rustig te laten verlopen. Hij zei door te gaan met koranverbrandingen totdat er “iets verandert”. Als voorbeeld noemde hij het verbieden van wat hij “haatmoskeeën” noemt.

Na de koranverbranding las een medestander van Wagensveld een tekst voor met onder andere haatberichten die de Pegida-leider kreeg, maar hij werd onderbroken omdat Wagensveld weg moest. Halsoverkop vertrokken de Pegida-voorman en twee mannen die met hem mee waren,  onder politiebegeleiding van de locatie.

In de binnenstad van Arnhem deelden moslims gelijktijdig met de verbranding gratis korans uit.

Wagensveld werd in het verleden meermaals opgepakt bij demonstraties van de anti-islamgroepering. Hij is ook al veroordeeld voor het beledigen van moslims. In november verscheurde hij in de rechtszaal een koran.

Bij een andere zaak werd hij in maart opgepakt nadat hij een koran aan een hondenriem over de grond had gesleept voordat hij een rechtszaal binnenging. De rechtbank behandelde toen zijn bezwaar tegen een gebiedsverbod waardoor hij toen geen tweede poging kon wagen om een koran in brand te steken in Arnhem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer