donderdag 27 juni 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

Politiek

De Wever werkt aan nota voor andere partijen

BrusselN-VA wil de Vlaamse formatiegesprekken versnellen door een nota met concrete punten voor te leggen aan Vlaams Belang, CD&V, Open Vld en sp.a en mogelijk ook Groen. Dat zou binnen dit en een week gebeuren - de meeste bronnen spreken van zondag, ten laatste maandag.

Het is informateur Bart De Wever (N-VA) menens met zijn voornemen om de Vlaamse formatie in een stroomversnelling te brengen. Nu de impasse op federaal niveau compleet is en elk gesprek tussen PS en N-VA uitgesloten lijkt, wil De Wever in Vlaanderen niet langer wachten met de vorming van een nieuwe regering.

Volgens verschillende goedgeplaatste bronnen binnen de N-VA zou De Wever binnen dit en een week - de meesten zeggen zondag of ten laatste maandag - een nota met concrete punten willen voorleggen aan vier of vijf partijen: Vlaams Belang, CD&V, Open Vld en sp.a zijn er sowieso bij, over Groen is er nog onduidelijkheid. Dat PVDA er niet bij is, is geen verrassing. De partij mocht slechts één keer op de koffie komen bij De Wever. Als ook Groen de nota niet zou krijgen, zou dat wellicht harder aankomen. De partij had nog altijd een klein beetje hoop dat ze in bepaalde constellaties nodig zou kunnen zijn.

Federale impasse

De werkwijze om met een concrete nota de andere partijen uit hun tent te lokken, werd woensdagavond afgesproken op het Dagelijks Bestuur van N-VA, nadat het partijbureau maandag al het signaal had gekregen dat het tot een versnelling zou komen. De afgelopen weken sprak De Wever vooral met Vlaams Belang, dat op 26 mei de grote winnaar was. Binnen de partij klinkt het dat dit niet louter als windowdressing moest dienen, maar dat het wel degelijk de bedoeling was het gesprek met Vlaams Belang een kans te geven. Toch kon N-VA uiteindelijk niet om de vaststelling heen dat de twee partijen geen meerderheid hebben in het Vlaams Parlement. De piste van een minderheidsregering, die een tijdlang circuleerde, werd verlaten omdat geen enkele andere partij bereid is gedoogsteun te leveren.

Tegelijk werd ook duidelijk dat het temporiseren van De Wever om te kijken wat er op federaal niveau zou gebeuren niet eeuwig volgehouden kon worden. Nu de federale impasse compleet is, beseft N-VA dat nog lang talmen met de vorming van een Vlaamse regering niet veel zal opleveren en vooral moeilijk uit te leggen valt aan de publieke opinie.

Twee vliegen in één klap

Door een concrete nota voor te leggen, slaat De Wever twee vliegen in één klap. N-VA zou in de tekst duidelijk rechtsere accenten willen leggen, om te tonen dat de partij het signaal van de kiezer begrepen heeft. Zo haalt de partij de wind uit de zeilen van Vlaams Belang. Anderzijds laat ze de inhoudelijke kritiek op de concrete punten - waaronder volgens sommige bronnen binnen N-VA ook de beperking van de toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers - aan de anderen over.

Zo dwingt N-VA de traditionele partijen CD&V, Open Vld en sp.a om kleur te bekennen. Daar groeide de afgelopen weken de zenuwachtigheid door de gesprekken met het Vlaams Belang. Open Vld-voorzitter Gwendolyn sprak daar De Wever gisteren - in het Latijn - nog over aan op Twitter. “Quousque tandem abutere, @Bart_DeWever, patientia nostra?”, postte Rutten, wat zo veel wil zeggen als: “Hoelang zal je ons geduld nog op de proef stellen?”

Colombia

Op die vraag lijkt nu dus snel een antwoord te komen. De timing van De Wever zou vooral samenhangen met zijn persoonlijke agenda. Naast informateur, is hij ook nog altijd burgemeester van Antwerpen. Aan de nota zou bovendien inhoudelijk ook nog heel wat werk zijn.

Binnen N-VA klinkt het dat het daarna snel zou kunnen gaan, al rest de vraag hoe snel. Want van zaterdag 6 juli tot zondag 14 juli is De Wever op werkbezoek in Colombia, waar hij onder meer zal deelnemen aan de World Cities Summit, een jaarlijks congres met burgemeesters van steden overal ter wereld. Mogelijk worden de onderhandelingen daarna pas hervat.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws