© Erik Vandewalle

Poldergemeente rolt actieplan verkeersveiligheid uit: in Putte rijdt u nog maximum 30 of 50 kilometer per uur

Met het actieplan Stabroek 30/50 wil de poldergemeente de verkeersveiligheid in alle wijken verhogen. Het project werd woensdag gelanceerd in Putte, omdat daar de Veldstraat volledig is heraangelegd.

Erik Vandewalle

“De Veldstraat is eindelijk afgewerkt. Dat was voor het gemeentebestuur de aanleiding om in die Putse wijk het actieplan 30/50 te starten”, zegt mobiliteitsschepen Sarah Demartelaere (N-VA). “Te snelle auto’s en verkeerd geparkeerde voertuigen zorgen in woonwijken voor wrevel en gevaarlijke situaties. Daarom startten we gisteren met een eerste wijk waarin we van de maximumsnelheid van 30 en 50 kilometer per uur de regel maken. De toegelaten snelheid hangt onder meer af van de functie van de wijk. In woonstraten en schoolomgevingen wordt 30 kilometer per uur de regel. In de bebouwde kom of woonwijken met doorgaand verkeer is 50 kilometer per uur toegelaten. In de buitengebieden, meestal gewestwegen, blijft 70 kilometer per uur toegelaten.”

“De verkeersveiligheid en leefbaarheid verhogen is meer dan alleen snelheidsbeperking”, gaat de schepen verder. “Ook het parkeerprobleem wordt aangepakt en we bekijken ook hoe we de tonnagebeperking regelen in woonwijken. Daar waar kan, komen fietsstraten en dat houdt in dat auto’s altijd voorrang moeten geven aan de tweewielers. De Sigarenstraat en Binnenpad in Stabroek komen hier volgens mij al vast voor in aanmerking.”

“Onze mening niet gevraagd”

De meeste buurtbewoners zien het nieuwe project wel zitten. “Het vraagt een sterke mentaliteitswijziging van de bestuurders. Hopelijk kijkt de politie toe op de naleving. Ik vind het wel jammer dat onze mening niet is gevraagd”, merkt buurtbewoonster Jeanine Molenberghs op.

Schepen Demartelaere : “Er was weinig tijd om dit project in Putte op te starten. Inspraak was er niet, maar via enquêtes kunnen de bewoners tips en opmerkingen geven. De bedoeling is dat we in de andere wijken de bewoners raadplegen. Zo’n verkeersleefbaarheidsproject uitwerken is een niet eindigend werk. Daarom rekenen we op de inbreng van de Stabroekenaars om dit project mee vorm te geven.” Politiecommissaris Tom De Gent laat alvast weten dat politioneel toezicht er zeker komt. “Dan bedoel ik zowel de mensen sensibiliseren, informeren als verbaliseren.”

www.stabroek.be/3050