abortus

Denemarken breidt abortustermijn uit tot achttien weken

Het Deense Parlement: ‘het vermogen van vrouwen versterken om zelf over abortus te beslissen.”© Getty Images

Denemarken versoepelt de termijn voor abortus van twaalf naar achttien weken. Terwijl elders ter wereld een omgekeerde tendens waarneembaar is, versterkt het land het “vermogen om zelf te beslissen”.

Ines Van Elderen

In Denemarken zal de mogelijkheid tot abortus uitgebreid worden naar achttien weken. De regels rond abortus worden na vijftig jaar dus versoepeld. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Sinds 1973 kunnen volwassen vrouwen in Denemarken gratis een abortus laten doen. De termijn was tot nu toe twaalf weken, zoals dat in België nog steeds het geval is.

Daarmee gaat de overheid van Sociaal-Democraten en Liberalen in tegen de tendens die elders waarneembaar is. “Over de hele wereld wordt die vrijheid teruggedraaid. In Denemarken versterken we daarentegen het recht van vrouwen op abortus”, zegt de Deense minister van Gelijkheid, Marie Bjerre.

Camilla Rathcke, de voorzitter van de Medische Vereniging, die de Deense artsen vertegenwoordigt, verwelkomt de wetswijziging. “Het is een aanzienlijke uitbreiding van het vermogen van vrouwen om zelf te beslissen”, aldus Rathcke.

Vorig jaar adviseerde de Deense ethische raad al om de termijn te verlengen. Zo zouden vrouwen langer kunnen nadenken over de beslissing, ook na de nekplooimeting in de twaalfde week van de zwangerschap. Die nekplooimeting is belangrijk om afwijkingen bij de foetus op te sporen.

Hoewel de meeste Deense partijen de verandering steunen, blijft het onderwerp controversieel.

De Christen-Democratische Partij, gekend om haar verzet tegen abortus, vindt het niet wenselijk dat er vaker voor abortus zou worden gekozen vanwege een afwijking bij de foetus. “Zo lopen we het risico dat we een cultuur van perfectie krijgen, waarin we mikken op ‘designerkinderen’’’, schrijft de partij aan de krant Jyllands Posten.

Volgens de regering zou het aantal abortussen niet toenemen. Ze wijst naar Zweden, waar de termijn al langer op achttien weken staat.

Wie in Denemarken na de termijn van achttien weken toch een abortus wil, zal naar een nieuwe ‘nationale abortusraad’ moeten. Voordien waren er vijf regionale raden, maar hun beslissingen waren niet altijd even consistent.

Een eengemaakte nationale raad zet dat probleem recht. “Vrouwen in heel Denemarken worden nu gelijker behandeld als ze een laattijdige abortus aanvragen”, zegt Louise Holck, directeur van het Deense Mensenrechteninstituut.

In België is zo een laattijdige abortus alleen mogelijk in ernstige medische complicaties bij de vrouw of het kind en wanneer twee artsen dat bevestigen.

Vanaf vijftien jaar

Deense meisjes vanaf vijftien jaar moeten voor een abortus ook niet langer de toestemming van hun ouders hebben. In België is het al langer mogelijk om als tiener voor abortus te kiezen zonder ouderlijke toestemming.

De wet bepaalt namelijk geen minimumleeftijd. In de praktijk hanteren dokters wel doorgaans een minimumleeftijd van twaalf jaar om zelf te beslissen.

De nieuwe wet moet nog goedgekeurd worden in het Deense Parlement. Dat zou geen probleem vormen, aangezien de regeringspartijen een meerderheid hebben.