Lichtere straf in beroep voor aanslag tegen sportclub van kickbokser Jamal Ben Saddik

Deurne -

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Mourad E.M. (24) uit Hoboken vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel en 1.200 euro boete voor zijn betrokkenheid bij de aanslag tegen de sportclub van kickbokser Jamal Ben Saddik. Hij kreeg een jaar minder dan in eerste aanleg.

Bron: BELGA

De Cruyslei in Deurne werd op 13 december 2022 rond 2.15 uur ‘s nachts opgeschrikt door een luide knal. Zwaar Cobra-vuurwerk was tot ontploffing gebracht aan het pand waarin Jamal Ben Saddik een sportclub wilde openen. Op een aanpalende gevel was met graffiti de boodschap ‘Dood JBS’ aangebracht. De familie Ben Saddik was al vaker het doelwit van drugsgerelateerde aanslagen.

Uit de camerabeelden bleek dat de uitvoerder van de aanslag met een step was toegekomen. De politie kon hem vooralsnog niet identificeren. Hij werd begeleid door een Volkswagen Golf, die op naam van de stiefvader van de beklaagde stond. De auto werd geseind en op 27 december 2022 werd hij tegengehouden. In de wagen lagen donkere kledij en een step, die gelijkenissen vertoonde met de step op de camerabeelden.

Mourad E.M zat achter het stuur en bekende dat hij ook in de nacht van 13 december van de wagen gebruik had gemaakt. De twintiger zei dat hij toen in de omgeving van de sportclub met een meisje had afgesproken, maar dat ze niet was komen opdagen. Hij had wel een knal gehoord, maar ontkende iedere betrokkenheid bij de aanslag. De step was van een vriend, die hij de avond voordien een lift had gegeven. De step lag nog in zijn wagen omdat de batterij leeg was.

Net zoals de rechters in eerste aanleg vond ook het hof van beroep die uitleg ongeloofwaardig. “Het staat boven iedere redelijke twijfel vast dat de beklaagde naar Deurne is gereden om de persoon op de step bijstand te verlenen bij de aanslag, meer bepaald door een oogje in het zeil te houden en door hem na de feiten op te pikken om zijn vlucht te verzekeren”, stelde het hof.

Mourad E.M. werd schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie en opzettelijke beschadigingen. Voor het bezit van illegaal vuurwerk werd hij vrijgesproken. De beklaagde moet Jamal Ben Saddik 150 euro materiële en 1 euro morele schadevergoeding betalen. De vennootschap achter de sportclub, die uiteindelijk nooit is opengegaan, kreeg 1 euro toegekend.

 (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen