© HBvL

Wie is Tom Vanham, de nieuwe CEO van LRM?

Tom Vanham (42), momenteel nog CEO van de verzekeraar Generali Belgium, wordt vanaf volgend jaar de nieuwe CEO van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Dat heeft de raad van bestuur van LRM vrijdagavond bekendgemaakt. Vanham kwam als sterkste kandidaat uit de selectieprocedure, zo laat LRM weten in een persbericht. “Mijn ervaring zal van pas komen om de verdere groei en professionalisering van LRM te bewerkstelligen”, zegt Vanham.

Dominiek CLAES/Yves LAMBRIX

Toen Stijn Bijnens voor de zomer bekendmaakte dat hij na elf jaar de overstap maakte naar ICT-groep Cegeka om daar CEO te worden, sloeg dat in als een bom. “Dat zijn grote schoenen om te vullen”, was de algemene reactie.

De raad van bestuur en het remuneratiecomité van LRM gingen aan de slag om een opvolger te zoeken en namen daarvoor het headhuntersbureau EgonZehnder onder de arm. Tot eind augustus mochten de kandidaturen worden ingestuurd.

Vrijdagavond heeft de raad van bestuur uiteindelijk Tom Vanham aangesteld als nieuwe algemeen directeur van LRM. “Het was een uitdaging om een waardige vervanger te vinden”, zegt Hugo Leroi, voorzitter van de raad van bestuur van de investeringsmaatschappij. “Maar ik ben zeer tevreden. Tom Vanham heeft een indrukwekkend parcours achter de rug. Met zijn ervaring als CEO van Generali Belgium kan hij nieuwe inzichten aanreiken om de groep met zijn bedrijven- en vastgoedportefeuille verder te ontwikkelen en te stroomlijnen. We hebben er het volste vertrouwen in dat hij LRM doorheen het volgende hoofdstuk kan leiden.”

Ervaring

Dat Tom Vanham hiermee een zware functie in het Limburgse economische weefsel opneemt, beseft hij zelf ook. “Mijn ervaring heeft mij goed voorbereid op deze voor Limburg belangrijke rol”, zegt de 42-jarige Beringenaar. “Dat zal goed van pas komen om de verdere groei en professionalisering van LRM te bewerkstelligen. Ik laat mij leiden door creativiteit en ondernemerszin.”

LRM koos met Vanham voor een CEO met veel managementervaring, en minder voor een ondernemerstype. “Het is dan ook tijd om de zaken bij LRM te consolideren en de organisatie naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt Hugo Leroi. “Onder impuls van Stijn Bijnens is er fors geïnvesteerd in Limburg en daar kunnen we nu de vruchten van plukken. Maar we kunnen niet nog eens acht incubators bouwen.”

Met de aanstelling van Vanham komt er ook een eind aan heel wat getouwtrek achter de schermen. In die zin is hij het witte konijn dat de LRM en het remuneratiecomité uit hun hoed wist te toveren.

Wie is Tom Vanham?

  • Studeerde rechten aan de KU Leuven (master) en volgde later nog een postacademische opleiding bedrijfseconomie aan de Antwerp Management School.
  • Startte zijn carrière in de verzekeringssector bij AIG Europe (Benelux en New York).
  • Stapte in 2006 over naar het internationaal organisatieadviesbureau Accenture, waarvoor hij opdrachten uitvoerde in heel Europa.
  • Oefende van 2010 tot 2014 verschillende directiefuncties uit voor verzekeraar AXA Belgium en AXA Group in Parijs.
  • Werd in 2014 door de Italiaanse verzekeringsgroep Generali binnengehaald als verantwoordelijke voor de distributie (chief distribution officer) van Generali Belgium.
  • Kwam in 2017 als CEO aan het hoofd te staan van Generali Belgium, met zijn 430 medewerkers.
  • Groeide op in Tessenderlo en woont met zijn echtgenote in Paal. Samen hebben ze een dochter. “Nu ik wat dichter bij huis aan het werk kan, hoop ik ook wat meer tijd vrij te maken voor sport”, zegt hij in een reactie. (dc)