Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Kim

China uitgeroepen tot 'echte winnaar' Singapore: Trump en Kim doen precies wat Xi wil

De Chinese president Xi (rechts) met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, gisteren in Peking.Beeld AP

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een opvallende winnaar, schrijven Amerikaanse media: China. En inderdaad, Trump en Kim doen precies wat Xi wil, en Xi zal er het meest van profiteren als de spanningen in de regio tot het verleden behoren.

Hij loopt de deur plat in China, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Voor de derde keer in drie maanden stond Kim strak in het gelid naast de Chinese president Xi Jinping. Kim was de afgelopen twee dagen in Peking "bij te praten" over de top in Singapore, waar hij als eerste Noord-Koreaanse leider in de geschiedenis een Amerikaanse president – Donald Trump – de hand schudde.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA hebben Xi en Kim 'overeenstemming' bereikt over ontwapening. Ook al kwamen er van Chinese zijde juist over dat cruciale onderwerp geen details, Kims nadrukkelijke aanwezigheid in Peking maakte wel duidelijk dat China druk bezig is de vage contouren van het Singapore-akkoord scherp te stellen – op een manier die voor Pyongyang en Peking het beste is.

'Vriendschap tussen volkeren'

Dat blijkt uit de manier waarop Xi zich uitsprak over "het Noord-Koreaanse socialistische systeem, de vriendschap tussen onze volkeren en het Chinese standpunt over de ontwikkeling van de relatie met Noord-Korea". China's steun hiervoor is "onveranderlijk, wat er ook in de wereld en de regio gebeurt", zegt Xi. Met andere woorden: voor het oog van de wereld zijn Peking en Pyongyang weer, als vanouds, "nader dan lippen en tanden". Dat was in de eerste zes jaar van Kims bewind wel anders. Toen kon China zijn ongenoegen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma soms nauwelijks verhullen.

Bijna als een Chinese marionet maakte Trump direct na de top bekend de legeroefeningen in Zuid-Korea af te gelasten

Kim kreeg een wagonlading complimentjes voor de top in Singapore. In het begin van de toenadering leek China even buitenspel te staan, maar Peking heeft zich snel meester gemaakt van de nieuwe situatie door de banden met Pyongyang nog voor Singapore aan te halen. Dat de afspraken die in Singapore zijn gemaakt weinig concreet zijn, is voor Peking vooral handig.

Amerikaanse media hebben China al uitgeroepen tot 'de echte winnaar' van Singapore. Voor Peking moet het inderdaad een feest zijn geweest: de kemphanen gingen niet alleen lachend met elkaar op de foto, ze deden precies wat China al jaren voorschrijft: namelijk de 'dubbele opschorting'. Kim stopt met het testen van kernwapens en de Verenigde Staten en Zuid-Korea houden op met militaire oefeningen. Bijna als een Chinese marionet maakte Trump direct na de top bekend de legeroefeningen in Zuid-Korea die voor augustus op het programma stonden, af te gelasten.

Amerikanen en Zuid-Koreanen tijdens een gezamenlijke militaire oefening in Pohang, Zuid-Korea in maart 2016.Beeld Kim Jun-bum/AP

Strijdmakker

Trump heeft gezegd dat China een plaats aan de onderhandelingstafel krijgt bij eventuele vredesbesprekingen. Peking meet zich tegenwoordig een houding aan alsof China boven de partijen staat, maar het land heeft zijn eigen verleden als strijdmakker aan de zijde van Kims grootvader. Tijdens de Koreaanse Oorlog vochten vrijwilligers van het Chinese Volksbevrijdingsleger met de Noord-Koreaanse communisten tegen de door Amerikanen en Zuid-Koreanen gedomineerde VN-macht.

In de ongetwijfeld lange onderhandelingsfase die nu volgt, zal China alles op alles zetten om een langdurig streven te verwezenlijken: de volledige terugtrekking van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea. Als de Amerikanen uit China's achtertuin zijn verdwenen – en daarmee ook de noodzaak van een buffer weg is, een functie die Noord-Korea sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 heeft vervuld – is er ook steeds minder reden om iedere nuk en gril van de Kim-dynastie te tolereren.

Als de spanningen rond Noord-Korea daadwerkelijk tot het verleden behoren, profiteert China daar het snelst en het meest van

Overigens is Kim steeds ontvankelijker voor Pekings adviezen om de economie tot bloei te brengen. Op verschillende punten aan de Chinees-Noord-Koreaanse grens liggen spiksplinternieuwe snelwegen, bruggen, industriegebieden en woonwijken voor zakenlieden te wachten op vrede. China is al jarenlang bezig met de aanleg van een economische infrastructuur die uitgaat van het optimistische scenario – dat wil zeggen, de stabiliteit die nu in Singapore is beloofd.

Trump mag dan wel dagdromen van bouwprojecten voor lucratief onroerend goed aan de Noord-Koreaanse stranden, als de spanningen rond Noord-Korea daadwerkelijk tot het verleden behoren, profiteert China daar het snelst en het meest van.