Annie De Poortere - het huis waar zaterdag stoffelijke resten aangetroffen werden bij graafwerken

Na de vondst van het lichaam in Sint-Martens-Latem: toenmalige partner van Annie De Poortere aangehouden op verdenking van moord 

De toenmalige partner (78) van Annie De Poortere is gearresteerd op verdenking van moord. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De vrouw verdween 30 jaar geleden, haar lichaam werd (vermoedelijk) afgelopen weekend teruggevonden in een tuin vlak bij haar huis in Sint-Martens-Latem. Wat er 30 jaar geleden precies gebeurd is, zal nu verder onderzocht worden. 

Na de vondst van het lichaam in Sint-Martens-Latem werd de ex-partner van de vrouw verhoord door de politie. Na dat verhoor werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden voor moord. Hij zit momenteel in de gevangenis, in afwachting van een enkelband. 

Annie De Poortere verdween in 1994 spoorloos. Dertig jaar lang werd er niks meer van haar vernomen. Tot er afgelopen weekend bij graafwerken in Sint-Martens-Latem stoffelijke resten werden aangetroffen in de tuin naast het huis waar ze toen woonde. Er moet nog een DNA-onderzoek plaatsvinden om haar identiteit officieel te bevestigen, maar het parket zei in het weekend al dat er "aanwijzingen" waren die in die richting wezen. 

Het verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn werkelijk aandeel was bij het overlijden van het slachtoffer

Parket

Die aanwijzingen worden nu uiteraard alleen maar sterker, na de aanhouding van haar toenmalige echtgenoot. Die liet haar in 1999 - vijf jaar na haar verdwijning - "afwezig verklaren". Dat is een juridische procedure die dezelfde gevolgen heeft als een overlijden. Daardoor kan bijvoorbeeld de erfenis verdeeld worden of het huwelijk ontbonden worden.

Bekijk: waarom de zaak van Annie 30 jaar onopgelost bleef

Videospeler inladen...

Volgens onze informatie werd hij gisteren al verhoord en aangehouden. Wat de elementen tegen hem nu precies zijn, daar wil het parket niets over kwijt. Maar de locatie - de tuin naast hun voormalige woning - én hun relatie zijn daar zeker elementen in. Volgens onze informatie heeft hij ook gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Zo zou hij gezegd hebben dat hij haar begraven heeft. Maar wat er 30 jaar geleden precies gebeurd is, blijft voorlopig onduidelijk. Een autopsie later deze week brengt (hopelijk) wat opheldering over de doodsoorzaak. "Het verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn werkelijk aandeel was bij het overlijden van het slachtoffer", zegt het parket nog. 

Dossier verdwenen? 

Enkele jaren geleden vroeg de zus van Annie, Karina De Poortere aan het gerecht om het dossier in te kijken. "Ik kreeg een brief terug met daarin de boodschap dat het dossier vernietigd is, bij de verhuizing van het parket naar een nieuw gebouw. Dan sta je met je rug tegen de muur."

Volgens onze informatie is het dossier inderdaad verdwenen, bij de verhuis. Dat zou in principe niet mogen, want openstaande verdwijningsdossiers mogen niet vernietigd worden. Het dossier is wel niet volledig verdwenen, verschillende stukken zijn wél nog bewaard - genoeg om het nu voor te leggen en tot een arrestatie te komen, zo klinkt het. 

Meest gelezen