De Puzzel opent eigen bibliotheek

Basisschool De Puzzel in Mechelen heeft sinds kort haar eigen bibliotheek. Leerlingen kunnen er ’s middags komen lezen. Op die manier wil de directrice de leescultuur in de school aanwakkeren en kinderen overtuigen om ook thuis vaker een boek vast te pakken.

Stijn Van de Sande

Basisschool De Puzzel kende geen echte leescultuur tot Saskia Van Aerschot een viertal jaar geleden directrice werd. “Lezen en voorlezen zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen”, zegt ze. “Daarom hebben we meteen ruimte gemaakt in het budget om daar meer op in te zetten. Een eerste stap was elke dag vijftien minuten verplicht lezen in de klas.”

Er kwam ook een grote nieuwe schoolbibliotheek waar kinderen tijdens de middagpauze terechtkunnen. “Al heeft de realisatie van de bibliotheek wel wat voeten in de aarde gehad”, zegt Van ­Aerschot. “Alle boeken die uitgebracht werden voor 2006 moesten we wegdoen. De spelling in die boeken is namelijk niet dezelfde als die van vandaag en voor kinderen is het belangrijk dat zij van jongs af met de moderne spelling te maken krijgen. Anders leren zij bepaalde zaken verkeerd aan en nemen ze die de rest van hun schoolcarrière mee. Gelukkig kregen we veel steun van uitgeverijen en haalden we via crowdfunding ook 1.000 euro op voor de aankoop van boeken.”

Schot in de roos

De bibliotheek blijkt een schot in de roos. “In het begin hadden we wel wat twijfels”, klinkt het. “Omdat de kinderen de keuze hebben tussen spelen op de speelplaats of lezen in de bibliotheek, maar er is een trouw publiek dat geregeld komt lezen. Naarmate het kouder wordt, verwachten we dat er nog meer leerlingen komen. Het valt wel op dat de meisjes de ferventste lezers zijn. Daarom willen we ook wat ‘jongensboeken’ aankopen om hen meer aan te spreken.”

Belangrijk voor ontwikkeling

Rami en Sharif zijn twee van de kinderen die geregeld in de bibliotheek te vinden zijn. “Soms gaan we wel liever voetballen met onze vrienden, maar ook lezen vinden we heel erg leuk. Daarom is het goed dat de school nu een eigen bibliotheek vol met toffe boeken heeft. Thuis proberen we ook zo veel mogelijk te lezen als we tijd hebben.”

De bibliotheek is open sinds eind september, maar vrijdagavond werd de feestelijke opening gehouden. “We nodigden de ouders van onze leerlingen uit om kennis te maken met de bibliotheek”, zegt de directrice. “Zo willen we hen duidelijk maken dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderen om hen ook thuis te laten lezen of hen voor te lezen.”