Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Opschudding in Frankrijk: vermogensaangifte onthult 'miljonairsregering'

De Franse regering.Beeld AFP

In Frankrijk is er opschudding ontstaan over het vermogen van sommige ministers. Uit een rapport blijkt namelijk dat heel wat ministers uit de regering van premier Edouard Philippe miljonair zijn. 

Frans president Emannuel Macron heeft al een reputatie als president van de rijken. Zo schafte hij eerder al de belasting op grote vermogens af. Macron werd toen de 'Held van de rijken' genoemd. 

Het Franse transparantie-agentschap, voluit de Haute autorité pour la transparence de la vie publique (HATVP), publiceerde gisteren de vermogensaangiftes van de Franse regeringsleden. Uit die gegevens blijkt dat de titel die Macron vaak toegedicht wordt vrij letterlijk kan genomen worden. In zijn ministersploeg zitten namelijk zo'n 10 politici die miljonair zijn.

Zo beschikt de minister van Werk Muriel Pénicaud bijvoorbeeld over een vermogen van zo'n 7,5 miljoen euro. Daarna volgt de minister van Milieu, Nicolas Hulot. Hij beschikt over zo'n 7,3 miljoen euro. Opmerkelijk bij Hulot: hij bezit negen gemotoriseerde voertuigen, en dat als minister van Milieu. Het gaat om zes auto’s, een boot, een motor en een elektrische scooter. Hij verklaarde dat hij ook nog een huis op Corsica heeft, met een geschatte waarde van 1 miljoen euro.

Françoise Nyssen, de minister van Cultuur, bezit volgens de gegevens van het HATVP over 600.000 euro aan vastgoed. En haar uitgeverij Actes Sud is nog eens 4 miljoen euro waard.

In totaal hebben 30 van de 32 ministers hebben hun vermogen aangegeven. Staatssecretarissen Olivier Dussopt en Delphine Gény-Stephann hebben nog wat uitstel gekregen.