Luister naar

Oostenrijk krijgt snel vervroegde verkiezingen

Nieuws
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, heeft de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie beëindigd.
redactie nd
zaterdag 18 mei 2019 om 18:43
Vicekanselier Heinz-Christian Strache maakt zijn aftreden bekend, nadat een video uit 2017 was opgedoken waarin hij met een Russische investeerder praat.
Vicekanselier Heinz-Christian Strache maakt zijn aftreden bekend, nadat een video uit 2017 was opgedoken waarin hij met een Russische investeerder praat. epa / Florian Wieser

Wenen

Hij zei zaterdagavond tijdens een persconferentie in Wenen president Alexander Van der Bellen te hebben voorgesteld zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen in Oostenrijk uit te schrijven. De regeringspartijen in Oostenrijk, de FPÖ en de ÖVP, wisten zaterdag geen overeenstemming te bereiken over voortzetting van de coalitie. Struikelblok was de personele invulling. De ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz zou het vertrek hebben verlangd van de minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Kickl (FPÖ), om dit belangrijke departement weer zelf over te nemen. De FPÖ voelde daar naar verluidt niets voor.

campagnesteun

De regeringscrisis begon met het opstappen van Strache. De 49-jarige Strache besloot daartoe nadat een video uit 2017 was opgedoken waarin hij met een vrouwelijke Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache zei zaterdag dat hij het ‘slachtoffer is van een gerichte politieke aanval met illegale middelen’, maar dat hij vertrekt om verdere schade aan de regering te voorkomen.

In de door Der Spiegel en Süddeutscher Zeitung verspreide video is te zien dat vicekanselier Strache en een partijgenoot in een villa op Ibiza praten met een vrouw, die zich voordoet als een vermogende Russin. Het gesprek gaat over hoe de vrouw zo’n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de krant Kronen Zeitung te kopen. Die krant zou volgens Strache zijn partij dan ook een handje kunnen helpen bij de verkiezingscampagne. De FPÖ–prominent lijkt de vrouw overheidscontracten in het vooruitzicht te stellen in ruil voor hulp bij zijn verkiezingscampagne.

Der Spiegel en Süddeutscher Zeitung zeggen dat ze geen duidelijke informatie hebben over wie achter de video zit. De FPÖ-leider erkende tegenover de Duitse journalisten dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden, maar zei niets misdaan te hebben. Hij stelde dat veel alcohol was geconsumeerd en dat sprake was van een ‘hoge taalbarrière’.

De video werd enkele maanden voor de nationale verkiezingen in 2017 gemaakt, toen de conservatieve ÖVP onder Sebastian Kurz net de coalitie met de SPÖ had beëindigd. In de verkiezing kwam de rechts-populistische FPÖ uit op 26 procent van de stemmen. Sinds december 2017 besturen ÖVP en FPÖ samen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’