Na Elise Mertens kwalificeert ook David Goffin zich na valse start voor derde ronde op Australian Open

© EPA-EFE

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

David Goffin heeft zich donderdag gekwalificeerd voor de derde ronde van de Australian Open in Melbourne, de eerste grandslam van het seizoen. Eerder plaatste ook Elise Mertens zich al voor de volgende ronde bij de vrouwen. Ook in het dubbelspel was de Belgische nummer één succesvol, net als Kirsten Flipkens. Alison Van Uytvanck daarentegen is helemaal uitgetennist down under.

LEES OOK. AUSTRALIAN OPEN. Middelvinger zorgt voor opschudding bij vrouwen, spannende thrillers bij mannen

Op Court N.7 in Melbourne had David Goffin (ATP 22) in de tweede ronde vier sets nodig tegen de 28-jarige Roemeen Marius Copil (ATP 60). Na een uitschuiver in set één wist Goffin de drie volgende sets telkens te winnen: 5-7, 7-5, 6-2 en 6-4 na 2 uur en 42 minuten. Het was het tweede duel tussen beide spelers, Goffin trok in 2016 op het ATP-toernooi in Antwerpen al eens aan het langste eind. Bovendien kon de stevige Roemeen (1m93 en 87kg) zich nog nooit plaatsen voor een derde ronde op een grandslamtoernooi en was het nog maar de tweede keer dat hij een wedstrijd in de tweede ronde mocht afwerken.

De tegenstander in de derde ronde is van een ander kaliber. Daarin neemt de Belgische nummer een het immers op tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP 19). Die versloeg in zijn tweede ronde vlotjes de Amerikaan Ryan Harrison (ATP 83) met 6-3, 6-3 en 6-3. In elk geval doet het 21e reekshoofd al beter dan vorig jaar, toen hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld in Melbourne. Zijn beste resultaat op het Australian Open is een kwartfinale in 2017.

Vlotte zege(s) voor Elise Mertens

De Limburgse Elise Mertens (WTA 14) versloeg de Russische Margarita Gasparyan (WTA 91) met 6-1, 7-5 na anderhalf uur match. Mertens ondervond niet al te veel hinder van Gasparyan en haalde vlot de eerste set met 6-1 binnen. Maar in set twee kwam ze 5-3 achter en moest ze vier setballen redden. “Elise moet nog meer bevestigen, zeker op momenten dat de intensiteit in de wedstrijd wat zakt”, beseft haar Australische coach David Taylor. “Want net dat moment is belangrijk. Dan moet het verschil gemaakt worden. In de eerste set was ze dan weer erg solide, ook al schat ik het niveau van de tegenstandster niet al te hoog in.”

© BELGA

De Belgische nummer één, vorig jaar nog halve finaliste in Melbourne, is de enige die nog overblijft in het dames enkel op de Australian Open. De 23-jarige Mertens neemt het in derde ronde op tegen de 23-jarige Madison Keys (WTA 17). De Amerikaanse haalde het vlot in twee sets (6-3 en 6-4) van de Russin Anastasia Potapova (WTA 89). Mertens en Keys stonden in hun carrière nog maar één keer tegenover mekaar, op het US Open in 2017. Toen haalde de Amerikaanse het voor eigen publiek nipt in twee sets. “Ik herinner me nog dat het een felbevochten wedstrijd was”, vertelde Keys in Melbourne. “Sindsdien is er anderhalf jaar gepasseerd en daarin heeft Elise fantastische dingen laten zien. Ik verwacht me dus aan een moeilijke wedstrijd. Ik zal haar wedstrijden moeten bekijken om met het juiste strijdplan op de court te verschijnen”, aldus Keys, vorig jaar nog halvefinalist op Roland Garros en het US Open.

Keys is een oude bekende voor David Taylor, de huidige coach van Mertens. Voor hij overstapte naar de Belgische nummer een was hij immers coach van de Amerikaanse. “Madison is een speciale speelster. Op de grandslamtoernooien kan ze mooie resultaten voorleggen, op de rest van de WTA Tour is het wat minder. Het is opletten voor haar service, maar ik ben niet zeker of ze ervan houdt om tegen een speelster zoals Elise te spelen. Zij kan die harde slagen immers perfect opvangen. Het wordt een mooie uitdaging”, besloot hij.

Ook in het dubbelspel was de Belgische nummer één succesvol, samen met de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Op Court N.10 in Melbourne haalde het duo het in de openingsronde in drie sets van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Nederlandse Demi Schuurs, de vijftiende reekshoofden: 6-2, 3-6 en 6-3 na 2 uur en 19 minuten. Schuurs is de voormalige dubbelpartner van Mertens. Samen wonnen ze vier toernooien, waarvan drie vorig jaar. Daarmee kwalificeerden ze zich ook voor de Masters in Singapore. Vorig jaar gingen ze er in Melbourne echter al in de openingsronde uit.

Mertens en Sabalenka ontmoeten in de tweede ronde de Russin Veronika Kudermetova en de Amerikaanse Sabrina Santamaria, die in twee sets (6-3 en 6-1) te sterk bleken voor de Zwitserse Belinda Bencic en de Kroatische Donna Vekic.

Flipkens dubbelt voort

© BELGA

Ook Kirsten Flipkens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het dubbelspel. De 33-jarige Kempense haalde het samen met de Zweedse Johanna Larsson, als dertiende reekshoofden, in de eerste ronde in twee sets van de Zwitserse Timea Bacsinszky en de Russin Vera Zvonareva: 6-4 en 6-3 na 1 uur en 19 minuten.

In de tweede ronde wachten nu de Britse Harriet Dart en de Estse Anett Kontaveit. In het enkelspel ging Flipkens (WTA 50) er al in de eerste ronde uit.

Van Uytvanck uitgeschakeld

© BELGA

De Belgische tennisster Alison Van Uytvanck (WTA 52), die samen met de Chileense Alexa Guarachi aantrad in het dubbelspel op de Australian Open, is donderdag in de eerste ronde uitgeschakeld.

Het duo werd verslagen door Aliaksandra Sasnovich (Wit-Rusland) en Taylor Townsend (USA), met een score van 7-6 (7-3), 6-2, na ruim anderhalf uur.

In de tweede ronde nemen Sasnovich en Townsend het op tegen het duo Petkovic-Puig.

Van Uytvanck werd maandag ook al uitgeschakeld in de eerste ronde van het enkelspel, waar ze het opnam tegen titelverdedigster Wozniacki.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen