Direct naar artikelinhoud

Nieuw-Zeeland organiseert referendum over legalisering cannabis

Als de bevolking voorstemt, zou het Nieuw-Zeeland het eerste land in de Aziatisch-Pacifische regio maken dat het recreationeel gebruik van marihuana toelaat.Beeld Thinkstock

Nieuw-Zeeland zal een referendum houden over de legalisering van cannabis voor recreationeel gebruik. Het referendum zal tegelijkertijd met de verkiezingen in 2020 worden gehouden. Dat maakte de Nieuw-Zeelandse minister van Justitie Andrew Little bekend, een week nadat het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden werd gelegaliseerd.

Het referendum was een van de beloften die premier Jacinda Ardern vorig jaar aan de Groenen deed om hun steun als coalitiepartner te krijgen. “Het kabinet heeft besloten dat het referendum gehouden wordt tijdens de verkiezingen in 2020 en de uitkomst zal bindend zijn”, kondigde justitieminister Andrew Little aan.

Als de bevolking voorstemt, zou het Nieuw-Zeeland het eerste land in de Aziatisch-Pacifische regio maken dat het recreationeel gebruik van cannabis toelaat.

Volgens de NZ Drug Foundation is cannabis de meest gebruikte illegale drug in Nieuw-Zeeland. “Wanneer ze de leeftijd van 21 bereiken, hebben zeker 80 procent van de Nieuw-Zeelanders minstens een keer cannabis geprobeerd. Tien procent is dan al zware gebruiker”, klinkt het.

Potentiële katalysator

Vorige week legaliseerde het Nieuw-Zeelandse parlement het gebruik van medicinale cannabis, waardoor Nieuw-Zeelandse bedrijven medicinale cannabisproducten kunnen produceren voor de binnen- en buitenlandse markt. De beslissing wordt gezien als een potentiële katalysator voor arme Maori-gemeenschappen in de oostkust van het Noordereiland, die hopen om hun goedlopende illegale zaakjes om te kunnen zetten in een bloeiende legale industrie.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...