Live Gaza | Israëlische minister Gantz stelt Netanyahu voor ultimatum

De oorlog tussen Israël en Hamas lijkt een nieuwe fase in te gaan met de operatie in Rafah. Volg hier de laatste updates.

red
Jef Poppelmonde

Ziekenhuis in Gaza meldt twintig doden na aanval op vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg twintig mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat meldt het Al-Aqsaziekenhuis. "We hebben twintig doden en verschillende gewonden binnengekregen na de Israëlische aanval die een woning viseerde van de familie Hassan in het kamp van Nuseirat", meldt het ziekenhuis in een verklaring.
Volgens getuigen vond de aanval midden in de nacht plaats, rond 3 uur. Het Israëlische leger zegt dat het de feiten aan het controleren is. 
Sinds het begin van het grondoffensief in de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, op 7 mei, zijn de bombardementen en gevechten geïntensiveerd rond Nuseirat en, verder naar het noorden, in Gaza-Stad en Jabalia, waar het Israëlische leger zegt "gerichte" operaties uit te voeren.

Artillerievuur
Volgens getuigen waren zondag explosies te horen in Jabalia en gaan de gevechten daar voort. Daarnaast laat een ziekenhuis in Gaza-Stad weten dat er drie doden en verschillende gewonden vielen bij een luchtaanval op een school, waar mensen onderdak zochten.
In het noorden van de Gazastrook werd artillerievuur gehoord in het gebied Sheikh Zayed, terwijl in het zuiden, aan de grens met Egypte, Israëlische helikopters het vuur volgens getuigen openden in het oosten van de stad Rafah.
Ann-Sofie Dekeyser
Het rommelt tussen (v.l.n.r.) Netanyahu, Gallant en Gantz.
Het rommelt tussen (v.l.n.r.) Netanyahu, Gallant en Gantz. © epa

Israëlische minister Gantz stelt Netanyahu voor ultimatum

Als premier Benjamin Netanyahu tegen 8 juni niet met een concreet plan komt voor 'de dag na Hamas' dreigt minister Benny Gantz ermee het oorlogskabinet te verlaten. In dat plan moet onder meer worden vastgelegd wie Gaza na de oorlog met Hamas zal besturen.

Gantz vertelde in een persconferentie dat hij wil dat het oorlogskabinet zich voor 8 juni verbindt aan een zespuntenplan, zijn voorstel houdt in dat er een tijdelijk Amerikaans-Europees-Arabisch-Palestijns systeem van burgerlijk bestuur voor Gaza zou komen, terwijl Israël de controle over de veiligheid behoudt. Het zou ook een nationale dienstplicht invoeren voor álle Israëli's, met inbegrip van ultraorthodoxe Joden, die nu zijn vrijgesteld. Als niet aan zijn verwachtingen wordt voldaan, zei hij, zal hij zijn centristische partij terugtrekken uit de noodcoalitie van de conservatieve premier. Gantz, een gepensioneerde Israëlische topgeneraal, is volgens opiniepeilingen Netanyahu's meest geduchte politieke rivaal.

Het rommelt steeds meer in de Israëlische regering. Eerder deze week eiste minister van Defensie Yoav Gallant ook al dat Netanyahu afziet van een militaire herbezetting van Gaza. “De ‘dag na Hamas’ kan er alleen komen als Palestijnen het voor het zeggen hebben in Gaza, en samen met internationale partners een alternatief vormen voor Hamas’ heerschappij”, zei Gallant. Daarmee bekritiseert hij openlijk Netanyahu, die behalve premier ook de voorzitter is van Galants partij Likoed. Een burgerlijk of militair bestuur door Israël zou volgens Gallant niet alleen leiden tot onnodig bloedvergieten, maar ook een hoge economische tol eisen. Hij riep Netanyahu op “een beslissing te nemen” en de mogelijkheid van een Israëlisch bestuur in Gaza publiek te verwerpen.


Ann-Sofie Dekeyser

Bijna helft van bevolking uit Rafah op de vlucht 

Zo'n 800.000 mensen zijn op de vlucht voor de gevechten in Rafah. Dat zegt UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat het Israëlische leger op 6 mei een operatie begon in het zuiden van de Gazastrook. Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah

Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, gaven de vluchtelingen gevolg aan het bevel om te evacueren naar de "zogenoemde veilige zones". Ze trekken dan naar centraal gelegen zones in de Gazastrook en de zuidelijke stad Khan Younis. Er wordt ook onderdak gezocht in verwoeste gebouwen, aldus Lazzarini.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook zijn de afgelopen maanden net massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen. Ook zaterdag zijn weer bombardementen en gevechten gemeld in het zuidelijke gebied.

De strijd leidt opnieuw tot een uittocht van vluchtelingen. Lazzarini noemt het op X onzin dat mensen zich naar veilige gebieden kunnen verplaatsen. "Er zijn geen veilige zones in Gaza", zegt hij. "Het is nergens veilig. Niemand is veilig."
Ann-Sofie Dekeyser

Israëlisch leger vindt nog een gedode gijzelaar uit Gaza 

Het Israëlische leger meldt dat soldaten die in de Gazastrook opereren het lichaam van de 53-jarige Ron Binyamin hebben teruggevonden. Binyamin behoorde tot de 252 mensen die door Hamas gevangen werden genomen tijdens de aanval op 7 oktober op het Nova-festival. De extremistische Palestijnse beweging voerde zijn lichaam mee naar de kuststrook nadat hij gedood was bij de grootschalige terreuraanval in het zuiden van Israël.

Volgens militair woordvoerder Daniel Hagari werd zijn stoffelijke overschot teruggevonden samen met dat van drie andere gijzelaars: Shani Louk, Amit Buskila en Itzhak Gelerenter. De repatriëring van de lichamen van die laatsten werd vrijdag bekendgemaakt.  Ze zouden alle vier op 7 oktober gedood zijn. 

Dries Blontrock
Dries Blontrock

Oostenrijk hervat financiering aan UNRWA

Ook Oostenrijk gaat zijn financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA hervatten. Nadat Israël beweringen over steun aan Hamas binnen UNRWA de wereld instuurde, schortten verschillende landen hun steun op. De meeste van die landen hervatten hun financiering intussen. Begin dit jaar beschuldigde Israël een tiental van de 13.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook ervan op 7 oktober deelgenomen te hebben aan de ongeziene aanval door Hamas op het zuiden van Israël. 

Een onafhankelijke commissie oordeelde eind vorige maand dat Israël geen bewijzen kon voorleggen om aan te tonen dat een groot aantal UNRWA-medewerkers lid van terreurorganisaties. In het rapport werd wel opgemerkt dat er binnen de organisaties "problemen met neutraliteit" bestaan. Belangrijke geldschieters zoals de Verenigde Staten en Duitsland schortten na de aantijgingen hun hulp op. De meeste landen, zoals Duitsland, Zweden en Japan, hervatten inmiddels hun steun omdat Israël geen concrete bewijzen voor zijn aantijgingen kon voorleggen. 

"Na in detail het actieplan (van UNRWA, red.) om de werking van de organisatie te verbeteren geanalyseerd te hebben, heeft Oostenrijk beslist de middelen te deblokkeren", meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht. Wenen had voor dit jaar 3,4 miljoen euro vrijgemaakt voor UNRWA, en tijdens de zomer zou de eerste betaling moeten gebeuren. De Belgische steun aan UNRWA bleef altijd gehandhaafd, terwijl Nederland zijn financiering nog niet hervat heeft. (belga)
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Israëlisch leger doodt commandant Palestijnse Islamitische Jihad op Westelijke Jordaanoever

In Jenin op de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger Islam Khamayseh gedood, een commandant van de militante organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Bij de Israëlische aanval raakten zeven andere mensen gewond. De al-Qudsbrigade, de gewapende tak van PIJ, bevestigt het overlijden van Khamayseh.
Dries Blontrock
Dries Blontrock

35.386 doden geteld in Gaza, 83 in voorbije 24 uur

In zijn dagelijkse rapport meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza dat het de voorbije 24 uur 83 doden en 105 gewonden telde. In totaal zijn volgens de cijfers van het ministerie sinds 7 oktober al 35.386 doden en 79.366 gewonden gevallen. Daarin zijn de mensen niet inbegrepen die vermist zijn onder het puin van gebombardeerde gebouwen.
Dries Blontrock
Dries Blontrock

UNRWA: Amerikaanse drijvende haven helpt, maar "duur en inefficiënt"

Sinds vrijdag is de drijvende haven voor de kust van Gaza die Amerikaans president Joe Biden begin maart al beloofde operationeel. Hulporganisaties staan al van bij aanvang sceptisch tegenover de haven, die niet zou volstaan om voldoende humanitaire hulp en voedsel Gaza binnen te krijgen. "We juichen alle inspanningen toe om meer stromen met hulpgoederen naar Gaza te creëren gezien de wanhopige situatie", zegt Sam Rose zaterdag in een interview met de BBC. Rose is directeur planning voor de humanitaire VN-organisatie UNRWA en bevindt zich op dit moment in Rafah. Uit die stad vluchtten de voorbije dagen honderdduizenden Palestijnen weg uit schrik voor een Israëlisch offensief.

"Maar wanneer de haven gebouwd werd, was het de bedoeling dat die de landroutes voor hulp zou aanvullen, niet dat die dé oplossing zou worden", zegt Rose. "De grensovergangen over land zijn vrijwel gesloten. We hopen dat het (de hulp via de haven, red.) opgeschaald kan worden, maar het volstaat niet ter vervanging van een opening van de grens. Het is duur en inefficiënt, maar we hopen dat het werkt." De meer dan twee miljoen mensen in Gaza kunnen niet overleven op de ongeveer honderd vrachtwagens die elke dag van de haven zouden rollen, waarschuwt Rose. De hulp die via de haven binnenkomt, is "een schrale troost".
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Panamese tanker aangevallen voor kust Jemen

Een Panamese tanker die ruwe olie verscheept, is aangevallen op ongeveer 19 kilometer van de Jemenitische havenstad Mokka aan de Rode Zee. Dat meldt Ambrey, een veiligheidsbedrijf voor de internationale scheepvaart, aan Reuters. Een projectiel zou het schip dichtbij het roer geraakt hebben en aan boord zou brand uitgebroken zijn. Volgens Ambrey is het vaartuig evenwel niet stuurloos. 

De Jemenitische Houthi-rebellen bestoken al maandenlang de scheepvaart in de Rode Zee, naar eigen zeggen om Israël en de Verenigde Staten onder druk te zetten een staakt-het-vuren in Gaza af te kondigen. Een internationale alliantie onder leiding van de VS voert een maritieme missie uit in de Rode Zee om het scheepvaartverkeer er te beschermen tegen Houthi-aanvallen.
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Amerikaanse artsen die vastzaten, hebben Gaza verlaten, zegt Witte Huis

Amerikaans medisch personeel heeft het ziekenhuis in Gaza waar ze gevangen zaten kunnen verlaten, laat het Witte Huis weten. Eerder deze week bleek dat de artsen Gaza niet meer konden verlaten, nadat Israël de grensovergang in Rafah sloot. Tien van hen zijn lid van de Palestinian American Medical Association, een Amerikaanse ngo die twee weken zorg had verleend in het Europese Ziekenhuis in Khan Younis.

Zeventien van de twintig zorgverleners hebben Gaza nu verlaten, zei John Kirby, een woordvoerder van het Witte Huis. De drie andere zorgverleners zouden er zelf voor gekozen hebben te blijven. Zij zullen geen beroep meer kunnen doen op de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem die hun collega's bijstond. (reuters)
 
Annebeau Hofkens

Hamas reageert op gevonden lichamen van gedode gijzelaars: "Bevestigt slechte prestaties van bange leger"

In een bericht op Telegram reageerde een lid van het politieke bureau van Hamas op het nieuws over de drie overleden gijzelaars die Israëlische veiligheidsdiensten terugvonden in Gaza. "Als deze claim waar is, bevestigt het de slechte prestaties van hun bange leger", zegt Izzat Al-Rishq. Volgens Hamas zou het nieuws bewijzen dat Israël enkel gijzelaars levend terug kan krijgen door middel van een "eervolle ruilovereenkomst".

"Hoewel we dit verhaal van de bezetting betwijfelen, bevestigen we dat de claim niets anders is dan een poging haar verliezen en totale mislukkingen te verdoezelen", klinkt het verder. 
Annebeau Hofkens

Vijf mensen, onder wie twee Syrische burgers, gedood door Israëlische aanvallen in Libanon

Israëlische luchtaanvallen hebben aan minstens vijf mensen het leven gekost in het oosten en zuiden van Libanon. Dat meldden veiligheidsbronnen vrijdag aan persbureau Reuters. Het zou gaan om Libanese militanten, Palestijnse strijders en Syrische burgers.

Twee Syrische burgers werden gedood bij een reeks Israëlische aanvallen op een kustplaats die dieper in Libanon ligt dan waar Israël gebruikelijk aanvallen op Houthi-rebellen uitvoert. Bij een andere Israëlische aanval aan de oostgrens van het land, kwam Sharhabil al-Sayed om het leven. Hij zou lid zijn geweest van Hamas en had volgens twee veiligheidsbronnen de leiding over de operaties in de oostelijke Libanese Bekaa-vallei. De aanval doodde ook een ander Palestijns lid van Hamas, zeiden de bronnen.
Annebeau Hofkens

Vader van gedode Shani Louk reageert: "Haar terugkeer sluit hoofdstuk af"

"Vandaag hebben we een definitief antwoord gekregen", zegt Nissim Louk over de dood van zijn 22-jarige dochter. Samen met de overleden Itzhak Gelerenter en Amit Buskila werd het lichaam van Shani Louk door het Israëlische leger en de inlichtingendiensten uit Gaza teruggebracht. Door die terugkeer kan de familie een hoofdstuk afsluiten, aldus Shani Louks vader.

Nissim Louk voegt toe dat zijn dochter "licht uitstraalde, voor haar en degenen die haar omringden, en in haar dood doet ze dat nog steeds. Ze is een symbool van het volk van Israël, tussen licht en duisternis. Haar innerlijke en uiterlijke schoonheid die de hele wereld kon zien, is bijzonder."
Annebeau Hofkens

Netanyahu reageert op dood teruggevonden gijzelaars: "We zullen alle gijzelaars terugbrengen"

"Ons hart breekt bij zo'n groot verlies." Op X reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het nieuws over de drie gedode gijzelaars die in Gaza werden teruggevonden. Hij voegde toe dat "we al onze gijzelaars zullen terugbrengen, levend en dood". "Ik feliciteer onze dappere strijdkrachten die in een vastberaden actie Israëls zonen en dochters naar huis hebben gebracht."

De woordvoerder van het Israëlische leger Daniel Hagari kondigde vrijdag aan dat het leger en de Israëlische inlichtingendiensten de lichamen van Shani Louk (22), Itzhak Gelerenter (53) en Amit Buskila (28) hadden teruggevonden in de Gazastrook.
Jef Poppelmonde

Israëlische man verwond bij "incident" in station Brugge

Israëlische media, waaronder nieuwswebsite The Times of Israel, schrijven dat een Israëlische man van 64 en zijn dochter maandagavond in het station van Brugge aangevallen werden, nadat ze een "anti-Israël-sticker" van de muur zouden hebben getrokken. Volgens The Times of Israel zou de man met een gebroken kaak naar het ziekenhuis zijn gebracht. Op sociale media circuleren beelden van een man die in elkaar geslagen wordt, die zouden gemaakt zijn door zijn dochter. Israëlische media kaderen het geweld in "een wereldwijde toename van antisemitisch geweld".

De politie van Brugge bevestigt dat een Israëlische man maandagavond aangifte heeft gedaan van slagen en verwondingen op het plein voor het station van Brugge. "Op het moment dat wij ter plaatse kwamen, was er niemand anders meer te zien", zegt woordvoerder Lien Depoorter. Ook tegenover de politie verklaarde de man dat hij werd aangevallen nadat hij enkele stickers van de muur had getrokken.

Volgens de politie zou later nog een tweede incident hebben plaatsgevonden, in de gang onder de sporen van het station. De federale spoorwegpolitie kan dat voorlopig niet bevestigen.
Annebeau Hofkens

Drie dode gijzelaars, onder wie Shani Louk, teruggevonden in Gaza

Afgelopen nacht hebben het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet de lichamen van drie overleden gijzelaars gevonden in de Gazastrook. Dat meldde de woordvoerder van het Israëlische leger Daniel Hagari vrijdag in een persmededeling. 

Het gaat om Shani Louk (22), Itzhak Gelerenter (53) en Amit Buskila (28), die op 7 oktober aanwezig waren op het Nova-festival toen dat door Hamas werd aangevallen. Op 30 oktober meldde Louks moeder al de dood van haar dochter. Louks familie kon haar lichaam herkennen op videobeelden van een pick-uptruck die door Gaza-stad reed. Het lichaam van de Duits-Israëlische lag in de laadbak van het voertuig en werd door omstaanders bespuwd. 

Volgens Hagari werden de lichamen naar Gaza meegenomen, nadat de drie personen nog op het festival door Hamas waren gedood. "Hun lichamen zijn overgebracht aan medische professionals voor forensisch onderzoek en identificatie", aldus de legerwoordvoerder.
Annebeau Hofkens

Opnieuw vrachtwagen met hulpgoederen aangevallen

Donderdag hebben tientallen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever opnieuw een vrachtwagen aangevallen. Omdat ze dachten dat die hulpgoederen naar de Gazastrook vervoerde, stak de groep het voertuig in brand. Het Israëlische leger meldde vrijdag dat zowel de chauffeur als drie Israëlische soldaten daarbij gewond raakten.

De aanval vond plaats nabij Kokhav Hashahar, een Israëlische kolonie op de Westoever. In dat gebied vond maandag nog een grootschalige aanval plaats op een hulpkonvooi. Honderden Israëlische kolonisten blokkeerden en plunderden trucks die van Jordanië naar de Gazastrook reden.
Annebeau Hofkens

Britse defensieminister: "Eerste zending via pier kan 11.000 mensen een maand lang voeden"

"De eerste hulptrucks zijn via de nieuwe pier in Gaza aangekomen", kondigt de Britse minister van Defensie Grant Shapps aan op X. Hij verklaart dat Britse hulpgoederen deel uitmaken van de eerste zending die via de Amerikaanse pier Gaza bereikt. Door die eerste levering zouden 11.000 mensen een maand lang van voedsel voorzien zijn.