23 juli 2018 om 03:00
Henk Algra: Soms zie ik door de borden het verkeer niet meer
Henk Algra
Luister naar

Henk Algra: Soms zie ik door de borden het verkeer niet meer

Hoeveel verkeersborden staan er in Nederland? Ooit noemde iemand het onwaarschijnlijke aantal van een miljoen. Dat lijkt me overdreven, maar in ieder geval telt ons land véél verkeersborden – à ongeveer 200 euro. Iedere gemeente bedenkt tal van regels en voorschriften, die allemaal juridisch onderbouwd en gevisualiseerd moeten worden. Zo wonen wij sinds kort aan een fietsstraat. Niet alleen de fietsstraat wordt nadrukkelijk aangekondigd; aan het begin van alle zijstraten staan weer borden dat díe straten géén fietsstraten zijn. Dat lijkt me logisch: als je een voorrangsweg verlaat, rijd je niet meer op een voorrangsweg. Niet dus: in alle zijstraten staat een bord ‘Einde fietsstraat’. Ze staan vrachtauto’s behoorlijk in de weg. Een chauffeur die de draai niet kon maken, heeft inmiddels zo’n bord eigenhandig verwijderd. Het is er in de zijstraat niet gevaarlijker op geworden.

Ook de stadscentra staan vol met verkeersborden. Voor een mooi historisch pand staan op het smalle trottoir twee grote verkeersborden. Wil je het gebouw vanuit de beste hoek op de foto zetten, dan zie je veel bord en weinig geschiedenis. Zo worden tientallen historische plekken in de steden ontsierd door – vaak vies geworden – metalen borden. Een soort gemeentelijke graffiti. Kan dat niet wat minder? Slechts 10 tot 20 procent van de borden wordt door de verkeersdeelnemers werkelijk gezien. Hoe meer borden, des te minder worden ze gezien. Deze overdaad schaadt en ontsiert.

En dan hebben we het niet eens over tal van onduidelijke onderschriften, die zo ongeveer om hogere wiskunde vragen. ‘Fietsen toegestaan voor 12 uur / na 18 uur/ Op don na 21 uur/ Op zat voor 8 uur/ na 18 uur / Op zondag de gehele dag/ Niet op koopzondagen’. Soms zie ik door de borden het verkeer niet meer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.